Торопочвени смеси – можем ли без тях

Независимо в кой сезон се намираме, въпросът стои актуален – нужни ли са на растенията торопочвени смеси, които се предлагат в магазините или можем да се справим с отглеждането им и без тях. Той се отнася както за градинските растения, които виреят на открито, така и за цветята и билките, които отглеждаме в саксии вътре у дома.

На първо място следва да разгледаме какво е приложението на тора и жизненоважен ли е той за растенията или е по-скоро търговски продукт, който основно цели печалба на производителя.

Какво представляват торопочвени смеси и торовете

Торовете са вещества, които се прибавят към почвата за облагородяването на хранителния ѝ профил, така че тя да стане по-благоприятна за отглеждането на конкретни видове растения.

Торовете може да бъдат с естествен или неестествен произход, затова основното им разделение е на органични торове и на изкуствени торове.

Торопочвената смес, както самото наименование подсказва, представлява идеалната смес от плодородна почва и тор, която може да закупите наготово. Неслучайно новаците градинари използват именно такива предварително подготвени продукти, които избягват максимално грешките на новобранеца в градината. Торфени смеси и качествени торове може да закупите и онлайн от Praktis.bg

Често торовете се бъркат с пестицидите. Пестицидите представляват химикали, с които се третират почвите и растенията, за да се контролира появата на вредители. Те също може да са с естествен или изкуствен произход.

Чрез използването на изкуствени торове не модифицирате растението, а се грижите за снабдяването му с необходимите хранителни вещества, така че не бива да се притеснявате, че повлиявате на естествения му растеж, защото това е метод за подхранване.

Има ли нужда да закупуваме торопочвена смес или тор от магазина

Вековете масово земеделско производство са доказателство, че торовете, които можем да закупим от магазина работят и са наистина необходими на растенията.

Качествените торове са ключов елемент в подхранването на почвата с нутриенти, които са абсолютно необходими за растежа и успешното развитие на плантациите. Както човекът не може да оцелее само с вода, а се нуждае от хранителни вещества, така е и с растенията. Разпознаваме над 10 хранителни вещества, от които растенията се нуждаят и сред тях ключово значение имат фосфор, натрий, калций, азот, калий, въглерод и водород.

Друга важна роля на торовете е да се увеличи плодовитостта и съответно количеството продукция. За да се постигне този ефект е необходимо да се балансира съотношението на хранителните вещества. Затова най-лесно за саксийни цветя е да използвате готови торопочвени смеси, каквито се предлагат и онлайн на Praktis.bg.

Sunrise паркет София