Циклонна прахосмукачка – топ 5 предимства

На пазара на битова техника са представени немалко усъвършенствани домакински уреди, които са лесни за използване. Към тях може да се отнесе циклонната прахосмукачка, която отлично се справя с почистването.

А за премахване на натрупалите се по време на почистване прах и отпадък е достатъчно просто да ги изхвърлим от контейнера. В това се състои и основната разлика от традиционните агрегати, снабдени с текстилна торба, която трудно се почиства.

Но това не е единственото предимство, което има циклонната прахосмукачка. Затова на всяка домакиня ще ѝ бъде полезно и интересно да се запознае от близо с този битов прибор.

Циклонна прахосмукачка – принцип на работа

Основна особеност на този тип домакински уреди е в циклонния филтър. Състои се от 2 камери.

Във вътрешната въздухът циркулира спиралообразно, като постепенно се повдига нагоре.

Под въздействието на центробежната сила, големите частици прах и отпадък постепенно достигат външната камера, малките остават във вътрешната.

След основните етапи на очистване въздухът се подлага на допълнителни, поради съществуващите филтри. Подобна система на филтрация позволява приблизително на 97% очистване на постъпващия въздух.

Предимства и недостатъци на прахосмукачката с циклонен филтър

Сред предимствата са:

  1. Стабилни показатели за мощност, които не се променят, дори с препълване на контейнера за събиране на прах. Това се обуславя от особената конструкция на уреда, благодарение на която събраният отпадък не пречи на постъпването на въздуха.
  2. Икономична експлоатация – не е необходимо да се харчат пари за допълнителни контейнери за прах;
  3. Лесна поддръжка – за поддържане на чистота приборът лесно се мие с обикновена вода. Няма нужда от постоянно почистване филтъра;
  4. Ниско ниво на шум по време на работа. Това също е обусловено от обмислената конструкция на уреда;
  5. Благодарение на прозрачния корпус потребителят във всеки един момент може да види и предметите, които са попаднали случайно в прахосмукачката;

Но циклонните прахосмукачки имат и редица недостатъци, макар и да не се отразяват на качеството на почистването. Но при покупка следва да се отчита:

  • Уредът трудно се справя с такива видове замърсявания като косми, прах, вълна и конци. Повишаването на ефективността е възможно с помощта на допълнителни приставки, специално предназначени за събиране на такъв тип отпадък;
  • По време на работа е възможно потребителят да усети слаби и безопасни токови удари. Това е в резултат на натрупало се на корпуса статично електричество, което възниква заради особености на работа на филтъра;
  • Стабилна работа на прибора е възможна само при висока мощност. При понижаване се нарушава цикличността на връщане на въздуха;

Всички тези недостатъци са свързани с особеностите на циклонния филтър. Избягването им не е възможно, дори и да закупите скъп модел от известна марка.

Циклонна прахосмукачка – топ 5 предимства
Оцени!

Интериорни решения Sunrise