Твърда вода и мазнини – как да не развалим съдомиялната

Мислите си, че миялната машина се мие сама и не се нуждае от специални грижи? Грешите. При всеки цикъл на миене работните детайли се подлагат на атаката на твърда вода, остатъци от храна и почистващи средства.

Котленият камък и мазнините също не спомагат за добрата работа. Но при внимателна грижа и използване на специални средства вашата помощница ще ви служи дълги години.

Как да не развалим съдомиялната преждевременно?

Мрежовият филтър се мие не по-рядко от веднъж седмично. Мазнините запушват малките отвори, появява се неприятна миризма и теч.

Миенето на филтъра е повече от лесно, достатъчно е струи вода и веро за чинии.

Дисковете също се задръстват от котлен камък и от хранителни остатъци и следва да се мият с остатъци от замърсявания. Това се прави със същата вода и с миещо средство.

Основният показател за добра работа – след миене дисковете трябва добре да се въртят. В противен случай трябва и оста да се почисти от котлен камък.

Уплътнителите за врата е достатъчно да се чистят веднъж на 6 месеца със специално средство, препоръчано от производителите на съдомиялната машина.

Народни средства е опасно да се използват. Например, под въздействие на лимонена киселина гуменото уплътнение може да загуби еластичност, което увеличава риска от протичане.

В долната част на вратата на миялната машина е разположена т.нар. мъртва зона

В нея не постъпва вода, но се трупат хранителни остатъци и други отпадъци.

А това означава, че изисква качествено миене. Това е лесно да се направи с помощта на четка и средство за миене на съдове.

Желателно е също да се отстраняват видимите замърсявания във вид на мазнини, плесени и ръжда от миялана машина.

Появата на плесени е желателно да не се допуска – най-добре е вратата да се оставя отворена, за да изсъхва добре. Ако плесен вече се е появила, то може да се премахне с белина, но има риск за детайлите от алпака.

Появата на ръжда е по-добре да се предотврати, отколкото да се отстранява постоянно.

Например, ако с времето боята е започнала да се лющи, обновяването е възможно със специален силикон. За защита на вътрешната повърхност на устройството от вода с ръжда, е достатъчно поставянето на филтър.

Ако желаете максимално да удължите живота на машината, почиствайте всеки път камерата, вратата и филтъра.

Още едно нещо важно – премахване на котления камък. В зависимост от избраното почистващо средство направете още един кратък или по-дълъг миещ цикъл с празна машина – в зависимост от препоръките на производителя.

В краен случай съдомиялната може да се почисти със смес от сода и оцет.

Масивен паркет София