Водоустойчив ламинат за баня – предимства пред теракота

Когато става въпрос за подова настилка в банята, първото нещо, което ни идва наум, са керамичните плочки. А ако вместо студен като камък теракот се използва настилка от ламинирана дъска?

На пръв поглед, това изглежда малко странно, но времето минава, и технологиите на производство на материали за подово покритие се променят. Днес на успех се радва водоустойчивият ламинат за баня, който може да издържи, дори потоп.

Ламинат за баня – изисквания

До съвсем неотдавна разлятата вода на пода от ламинат е изглеждала като истинска катастрофа. Дори подовете от ламинат трябвало да се мият с повишено внимание, за да не се раздуват от излишната влага.

Това означава ли, че такъв под може да бъде подходящ за баня? Всъщност, за помещенията с висока влажност се използва ламинирано покритие със специфични характеристики.

Именно благодарение на това въздействието на влагата вече не е проблем. Така се осигуряват основните изисквания, които има към подовото покритие в банята – здравина, устойчивост на износване и издръжливост на влага.

Особености и подобрени характеристики на водоустойчивия ламинат

  • Здравина – механичните увреждания при падане на стъклени предмети, четки за ресане и прочие вещи не са опасни за подовото покритие;
  • Устойчивост на въздействие на влага – при продължително действие на вода или пара не се деформира и не поема влага;
  • Не хлъзга, тъй като е покрит със специален слой, осигуряващ безопасност при ходене по такъв под;
  • Издържа колебанията на температурите, не променя своята структура под нейно влияние и не се деформира;
  • Антистатичните свойства на този вид ламинат препятстват отлагането и натрупването на неговата повърхност на прах, косми от домашни любимци;
  • Екологична безопасност – материалите, които се използват за производството, отговарят на всички норми за безопасност и не отделят вредни вещества при нагряване.

Основен недостатък на водоустойчивия ламинат е неговата висока цена. Но използването на този вид покритие притежава неоспорими предимства.

Финансовите вложения се отплащат с дългия срок на експлоатация на материала, неговата естетична привлекателност, а също и усещания за комфорт и уют.

Предимства в сравнение със стандартния теракот за баня

Първо, много по-приятно е да се стъпва на ламинат, отколкото на студените плочки. Дори и подът да няма подово отопление, дъската по-добре задържа топлина и затова е по-приятна на допир.

Второ, на мокър ламинат рискът от подхлъзване се стреми към нула. А за керамиката невинаги спасява, дори и специалното покритие против подхлъзване.

Трето, външният вид на ламинираното покритие в пъти превъзхожда това на керамичните плочки. Изборът между тези 2 покрития трябва да се отчита и че цената на керамичния плочки и водоустойчивия ламинат не се различава толкова.

Интериорни решения Sunrise