Връзката между матраците и добрият сън

Проучвания доказват, че без достатъчно сън по-трудно се концентрираме, намалява способността за учене и запомняне. Също така се повишават емоционалните реакции за сметка на логичните, за да ви помогнем ще ви запознаем с това как действат матраците на съня.

Удобният матрак е изключително важен за здравето ни, добрата работоспособност и настроение, въпреки това се наблюдава тенденцията, че макар да прекарваме една трета от живота си спейки, повечето хора не възприемаме леглото и матрака като специална покупка и продукти, на които трябва да бъде отделено нужното внимание.

Няма как да бъде казано със сигурност кой е най-добрият матрак и ако някой ви убеждава, че продава най-удобните и качествените матраци вероятно иска да ви подведе. Матрак, който е неудобен за един, може да е перфектен за друг. От значение е и позата, в която спите – има матраци предназначени за спящи по корем, гръб и настрани,както и комбинирани.

По-надолу ще разгледаме предимствата и недостатъците на няколко вида матраци, които са най-масово предлагани по магазините.

Матраците предлагани най-масово по магазините

Матраци с мемори пяна – произвеждат се с ниска, средна и висока плътност.  Матраците с мемори пяна прилягат по контурите на тялото създавайки удобство и чувство на безтегловност. Въпреки положителните качества някои хора се отказват от покупка на такъв матрак, защото пяната този тип матраци се произвежда предимно на петролна основа. Могат да бъдат намерени и матраци пяната, на които се произвежда на растителна основа, но по-трудно. Други недостатъци, са че матраци пяната, на които е с висока плътност задържат топлина и че около 15% от закупилите матраци от мемори пяна съобщават за първоначален силен мирис.

Матраци от латекс – предлагат се синтетични, естествени или смесени, с пяна създадена,чрез използване на Дънлоп или Талалей процес. Някои от предлаганите латексови матраци са изцяло от латекс, а други от латекс и синтетична пяна. Матраците от латекс получават най-високи оценки за удовлетвореност от купувачите. Минусите им са – високи цените цени и действието им да задържат топлина.

Пружинни матраци – предлагат се както е цяла пружина, така и с индивидуално пакетирани пружини. Все повече се произвеждат и ползват от доволни потребители модели, при които всяка от пружините е обгърната в мемори пяна. Пружинните матраци са широко достъпни, има модели с различна твърдост и плътност.

Надуваеми матраци – качествените модели могат да помогнат при болки в гърба, те са изградени от множество вътрешни пространства за въздуха и предлагат регулируема твърдост. Отрицателните им страни са бърза експлоатация в сравнение с други видове матраци и неприятен шум от често ползваната въздушна помпа.

Връзката между матраците и добрият сън
Оцени!

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет