Външна или вътрешна изолация? Плюсове и минуси

Винаги идва един „красив“ момент, в който трябва да вземем съдбоносното решение за това как да изолираме дома си – вътрешно или външно. Има и трети вариант, който предполага използването и на двата вида едновременно (тип „сандвич“), но това не се препоръчва абсолютно навсякъде.

Днес ще ви дадем основни насоки и знания по темата, за да сте наясно какво избирате. Ще разкрием плюсовете и минусите на вътрешната и външната изолация, за да може лесно да аргументирате избора пред себе си.

Вътрешна изолация. Плюсове и минуси. Кога да я изберем?

Вътрешната изолация работи на следния принцип: тя възпрепятства просмукването на топлина от стените на помещението и така топлината се задържа вътре в него. Характерно е това, че при избора на този вид изолация, вие ще се радвате на кратък период за затопляне на помещението, но и ще страдате от кратък период на изстиване.

Да, пълно щастие няма, но помнете, че така сметките ще са ви сравнително ниски. Предполагаме, че това ще ви се понрави, така че можем да го сметнем като основен плюс.

Голям минус на този вид е това, че стените на помещението остават сравнително студени и процесите на образуване на кондензация са или в стената, или между нея и изолационния слой. Смятаме го като минус заради това, че този факт намалява значително експлоатационното време на изолацията.

Препоръчва се да изберете този вид изолация, когато помещенията са временно обитаеми и рядко отопляващи се. Тогава ние искаме моментално да се стопля и не ни прави впечатление колко дълго се задържа комфортната стайна температура.

При подобни сценарии, вътрешната изолация е абсолютен първенец. Нека видим как седят нещата при другия вид изолация.

Външна изолация. Плюсове и минуси. Кога да я изберем?

Според някои експерти външната изолация е по-добра от вътрешната. Нещо, което ще трябва да проверим.

При този вид изолиране се прекъсва изцяло топлообменът между помещението и външния свят. Това допринася за изключително качественото стопляне на жилището, но за по-дълъг период от време.

При вътрешната изолация затоплянето и изстиването става в рамките на часове, докато при външната става въпрос за около 2-3 дни. Това е така, защото всички процеси на евентуално замръзване и кондензация се пренасят извън стената – във външния изолационен слой.

Това значително увеличава периода, в който да можете да използвате изолацията. На практика не откриваме сериозни недостатъци във външната изолация, тъй като тя едновременно с всички свои предимства, пази конструкцията от външните влияния – страничните дъждове, проникването на вода в стените т.н.

Специалистите препоръчват да изолираме външно онези помещения, в които прекарваме по-голямата част от своето време – жилището, офиса. Тези помещения имат нужда от постоянно отопление и то трябва качествено да се разпределя навсякъде.

В заключение

Като извод от всичко, можем да кажем само, че няма непременно по-добър и по-лош избор. Както много други неща, тук също всичко опира до личен избор.

Най-доброто, което бихте могли да направите, е преди нанасянето на който и да е от двата вида изолация, да се посъветвате с майстора, който ще извърши ремонта. Той най-добре би ви насочил какво да направите, тъй като ще говори според впечатленията си в конкретната ситуация.

Ламиниран паркет