Ютия с парогенератор – предимства и недостатъци

Ютията днес е неизменна част от бита на всяко семейство, а гладенето на дрехи е обичайно домакинско задължение. Но все повече домакини предпочитат да се отказват от класическата техника на гладене на доза в полза на ютиите с парогенератор за вертикално гладене.

Какво е специфичното на този уред, и какви са разликите от обичайната ютия?

Конструкция и принцип на работа

Класическата хоризонтална ютия премахва гънките по текстилния материал чрез директно съприкосновение на тъканта с нагорещеното желязо.

Парната ютия действа малко по-различно. Уредът се състои от електрически нагревател и непосредствено от изпарител.

С помощта на електроенергия водата в резервоара стига до температура на кипене  се превръща в струя пара, която се изтласква навън под високо налягане. Парата прониква във влакната на тъканите, като изглажда дрехата.

За разлика от обикновената ютия, която работи на хоризонтална повърхност, парното устройство е вертикално. Достатъчно е да окачим дрехата на стойка или закачалка и няколко пъти да минем по нея с парна струя.

Предимства и недостатъци

Парната ютия за вертикално гладене – изпарител, има както предимства, така и недостатъци. Ето какво трябва да имаме предвид, ако искаме да си закупим подобен уред за дома.

  • Ютията с парогенератор може да глади на практика всички тъкани – вълна, сатен, джинси, велур. За идеално гладене избирайте гънките, подбирайте правилен режим и температура в зависимост от типа материал.
  • Безопасност при гладене – вертикалната ютия при работа не влиза в съприкосновение с дрехата, а това означава, че шансът за увреждане на тъканта е минимален;
  • Не е нужно да се използва дъска за гладене – можете да спестите от нейната покупка;
  • Възможност за дезинфекция – горещата пара убива микробите, което е особено важно за детските дрехи;
  • Може да се използва за гладене на щори, завеси и мебели;

Единственият, но доста сериозен недостатък на ютията с парогенератор е високата цена. Тази техника ще струва доста по-скъпо от обикновената ютия. Цените на парогенераторите започват от 300 лева.

Обърнете внимание, че скъпоструващите многофункционални модели са доста габаритни, което може да доведе до проблеми с превозването и съхранението.

Видове парогенератори

Ако сте решили все пак да си купите парогенератор за вертикално гладене, определете типа устройство, което ви е необходимо:

  • Парови хоризонтални ютии с вертикален изпарител – тези модели приличат на обикновените ютии. Тяхната плоча е с голямо количество отвори, чрез които се подава пара с високо налягане;
  • Парни станции – ютиите с парогенератор имат 3 важни елемента – съд за вода, ютия и съединяващ ги шланг за предаване на парата;
  • Изпарители – тези прибори не са ютии в класическото разбиране на тази дума. Изпарителят позволява да се почистват мебели или да се гладят малки гънки, но не може да глади вертикално.
Sunrise паркет София