Засаждане на дървета в двор – с какво да се съобразим

Засаждането на дърво е един вид морален дълг на всеки човек. През живота си използваме толкова много дървесина и хартия, че дори и ако всеки от нас направи този малък жест, пак не можем да компенсираме щетите, които нанасяме на околната среда с нашата човешка дейност.

 

Има моменти, в които засаждането на дървета, обаче, е не само наш дълг пред природата, но може да бъде и изключително удоволствие.

 

Пример за това е озеленяването на двора на нашата къща. Въпреки всички свои предимства, този акт изисква да се съобразим с някои важни фактори, така че да избегнем всички възможни негативи.

Кои са основните правила при засаждане на дървета в градината

За да се радват на един красив и зелен двор, който все пак да не вреди и на вашата къща, трябва да имате предвид следните няколко фактора:

 

  • Дистанция от сградата

На първо място, винаги поставяйте дърветата достатъчно далеч от къщата си. Много хора са загрижени за дърветата, които растат до имотите им, тъй като корените на някои видове се разпростират доста агресивно наоколо. Корените на някои дървета  могат да надхвърлят три пъти размерите на дървото в дълбочина и настрани;

 

  • Избягвайте твърде големи дървета при глинести почви

Обикновено, глинестите почви имат свойството да се напукват и пропадат при продължителни засушавания. Ако в такава почва посадите дърво, което расте на по-голяма височина или особено ако израсте наклонено, има риск при засушаване на времето на пропадне на една страна и да повреди къщата;

 

  • Избягвайте да засаждате дърво директно до алеята

Друг проблем, който може да възникне с корените на дървото, е, че с нарастването им те могат да надигнат околните плочки или асфалт, така че да повредят пешеходната алея. Ето защо е добре да се оставя известно отстояние от поне метър – метър и половина от настилката;

 

  • Засаждайте от южната страна на фасадата

Дърветата по правило е добре да се засаждат от южната страна на фасадата. С израстването, повечето дървета се накланят на юг. Ако са разположени от северната страна на сградата, с наклона си на юг могат да повредят керемиди и улуци, а ако дървото падне по време на буря, може да разруши дори част от сградата.

 

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com