Защо съхнат краищата на листата на стайните растения

Защо съхнат върховете на листата на стайните растения? Сух въздух – ето за това мислят повечето хора, които отглеждат цветя. Но не всичко се върти около влажността.

С този проблем се сблъсквал почти всеки, който отглежда цветя у дома. Това се случва, независимо от това дали има бегонии, рози, орхидеи или спатифилум.

Цветята в саксиите не демонстрират други симптоми, които биха могли да се определят като тревожни.

Съществуват и други причини защо съхнат краищата на листата. Връхчетата на листата на стайните растения често съхнат през есенно зимния период.

Как да се избавим от този проблем? Най-често причина за този дефект е неправилна грижа или реакция на жизнената дейност на вредните организми.

Също не трябва да се изключва естественото стареене на растенията. Последното, разбира се може да се отложи. За тази цел е необходимо създаване комфортни условия за цветето.

Причини за съхнене

Всяко растение със своя външен вид демонстрира здраве.

Ако то е подложено на някакъв дискомфорт, или не го устройват условията, то първите патологични изменения се проявяват на листата.

За отстраняване на проблема, следва да се изясни точната причина защо съхнат краищата на листата на цветята.

Проблемите могат да бъдат следните:

  • Твърде сух въздух в помещението – най-често именно недостатъкът на влага е провокатор за съхнене на листната пластина. Този процес започва от краищата;
  • Поливането на декоративните растения с некачествена вода – този проблем се свежда до поливане с прекалено твърда вода;
  • Почвата в саксията е прекалено овлажнена;
  • Неправилно използване на торове за подхранване. Причината за съхнене са краища на листата може да бъде както недостиг на торове, така и излишък;
  • Слънчево изгаряне – в този случай краищата на листата започват да се деформират и стават кафяви. Но ако слънчевият лъч попадне в средата на листото, на този участък се появява кафяво петно;
  • Твърде висока температура в помещението;
  • Прекалено разраснала се коренова система, резултат от това е свободното място в саксията се е изпълнило от корените. В този случай се нарушава храненето на цветето;
  • Развитие на заболявания;
  • В саксията са се появили паразити;

Диагностика

За изясняване на причината защо съхнат краищата на листата на стайните растения , необходимо е провеждане на диагностика на състоянието на цветето.

Трудност при процедурата е, че най-често търсенето на причината трябва да е по метода на изключването. За начало е необходимо да се уверим, че потиснатото състояние не е предизвикано от вредители.

Там се крият, затова е необходимо да се направи преглед на тези места особено внимателно. По корените също е възможно да има паразити. Но не следва да се бърка с проверката.

Интериорни решения Sunrise