Зелени стени – съвременно озеленяване на интериора

Всяка домакиня иска да украси своя дом с нещо особено. И ценителите на растителността отдавна са разбрали, че екологичните живи материали са подходящи за тази цел.

Растенията и цветята пречистват въздуха обогатяват го с кислород, радват очите, успокояват и настройват за хармония. Можем да поставим растенията на перваза или около телевизора. Но всичко това е много познато и безинтересно.

Как да използваме този естествен материал по нов начин, какви небанални прийоми да използваме и какви нови технологии предлага пазара за озеленяване на жилищните помещения.

Новите възможности на озеленяването

Съвременните форми на фитодекор – това са стени с растения, наричани вертикално озеленяване, фитокартини и цели „зелени ъгълчета”, събрани от всичко по малко.

Зелена фитостена

Една може да бъде достатъчна за създаване на поразителен ефект в малък напълно обикновен апартамент. Растенията, насадени в кутия, могат да бъдат еднородни или различни по форма и видове принадлежност.

Зелената стена, повдигаща се от пода към тавана, прекрасно дели помещението на зона за отдих, работа или игри с детето. И няма да се грижите за поливането.

Съвременната вертикална конструкция за растения предполага система за автоматично поливане.

А това пести много време за грижи за растенията.

Как работи това?

Любимият филодендрон или дори мъх се слага в ПВЦ-модул с размери 11 на 16 см, където растенията е вече подготвен биоматериал. В тези влакна прекрасно се задържа влага и няма нежелани насекоми.

Автоматичната система за поливане, програмирана за необходимия за растенията режим, проконтролира подаването на вода и съобщава при теч.

Остава само да се сипва вода в съда веднъж месечно, макар и този процес да може да се автоматизира в етапа на поставяне на съда.

Фитокартина на стената

Картина в красива багета, но вместо платна – вашите любими растения. Този изискан формат е подходящ за поставяне без значение от площта и височината на таваните.

Петуния или спатифилум се засаждат във вертикална кутия диагонално от 40 см до метър, може да се окачи на стената или да се постави на конструкция.

Към модула може да се свърже система за автоматично поливане, а биоматериалът създава комфортни условия за живота на растенията.

Флорариум

Малко растения в прозрачен съд от стъкло, напомнящ на аквариум. Кактуси, мъх – именно те най-често се засаждат в такова затворено пространство – изискват поливане 2-3 пъти годишно.

Този флорариум може да се разположи в гостната или в близост до вертикална стена, сякаш продължение на растителността от друга част на дома.

Зелено ъгълче – това е вариация на зимната града във вашия дом – една или две вертикални конструкции, пълни с растения, голямо кресло или диван.

Интериорни решения Sunrise