Зимно озеленяване на балкона – студоустойчиви растения

С настъпването на студовете балконът губи своите ярки цветове и става сив и скучен. Стайните растения замръзват, летните прецъфтяват и само унилите празни саксии се запазват до пролетта. А не е ли възможно балконът да остане зелен и през зимата?

През късната есен и зима балконът става не най-привлекателното място у дома. Тук е студено и неуютно, хората прекарват все по-малко време в това ъгълче.

Но това съвсем не е повод да забравим за него за няколко месеца. Необичайно декорираният балкон привлича вниманието, но на неговата красота може да се любувате и отвътре. А ако превърнем балконът в студена зимна градина?

Какви биват балконите?

На първо място, следва да се отбележи, че балконите са различни. Ако терасата е със северно изложение и през зимата може да падне под -15, то там за разкрасяване може да се използват единствено преспи. И може би композиция от елови и борови клончета за Коледа.

Остъкленият балкон вече е по-добре. Най-малкото няма да навява сняг, докато не падне под -10, вътре ще задържа на положителни температури.

А ако на балкона няма сняг и температурата е положителна, то и през зимата могат да се държат растения. Разбира се, не такива, които обичат топлина, те не издържат ниски температури.

Но има растения, които остават красиви, дори при най-ниските температури, а някои предпочитат температура не по-малко от 10 градуса. Освен това, не следва да се забравя за вечнозелени растения от умерената климатична зона.

Устойчиви на студ растения за зимно озеленяване на балкона

Температура на балкона +5 и повече, макар и да е възможно краткотрайно понижение до 0. За зимно озеленяване на балкона могат да се използват много растения.

От обичайните стайни ще растат хлорофитум и обикновено мушкато. От множеството красиви хибриди на мушкатото следва да се избере най-простото, което бабите наричат здравец.

Добре издържат на ниските температури палма вашингтония и юка филаментоза. Тези растения понасят кратки студове.

Кралица на зимната градина на балкона може да стане камелия, повечето камелии издържат до -5 градуса. При температура от 0 до 15 градуса балконът е най-доброто място за нея.

Много цветари с повишено внимание държат на балкона азалия – температурен минимум за нея е 5-6 градуса.

Цикламите също обичат по-хладно по време на цъфтене, за тях идеалната температура е: 10-15 градуса през деня и 6-8 градуса нощем. А такава температура може да задържи при остъклени балкони с отопление.

През есента много цветарски магазини предлагат калуни и ерики. Това са невисоки устойчиви на студ храсти. Те цъфтят през есента и зимата, дълго изглеждат много декоративно, дори когато вече са засъхнали.

Sunrise паркет София