Как да изберем килим за дневната

Изборът на килим за дневната (хола) обикновено е трудно начинание, което изисква много внимание. Често допускаме грешки, особено в избора на цветове, които после ни костват много усилия, трудна поддръжка и пране на килима и куп похабени нерви.

Така че, следващият път, в който трябва да избирате подова настилка за всекидневната, просто спрете за миг и се замислете. Ще видите, че най-доброто решение много често остава незабелязано. И така, нека видим кои са най-често допусканите грешки при избор на килим за хола.

Бягайте на далеч от бялото

Поучете се от ценния и натрупан с много мъки опит на онези домакини, които са сгрешили преди вас. Да, бялото първоначално изглежда добре, дори много добре, излъчва снежна чистота и хигиеничност, освен това е неутрален цвят, който лесно се съчетава с други цветове.

Скоро обаче, с него се случва същото, което става с пухкавата снежна покривка, когато я отъпчат автомобилите и минувачите няколко дни след снеговалежа. Тогава ви се ще никога да не бяхте избирали този цвят.

Наистина, бялото се замърсява твърде бързо и дори и да не позволявате на никой да влиза вътре с обувки, това все някога ще се случи и тогава вероятността да се замърси е много голяма. Но не са само обувките. Лятото също ще създава грижи когато стъпвате с боси крака.

И чехлите, с които сте стъпили на терасата също. Изобщо, бялото може да ви направи роб на грижата за килима. А това е нелепо – килимът е там за да ви върши работа, а не за да чистите постоянно.

Червеното е твърде крещящо

Червеното е силен и агресивен цвят. Свързва се с живота, но и с превъзбудата, която предизвиква. Освен това привлича ненужно голямо внимание върху себе си. Нали не искате всички да запомнят стаята като мястото с червения килим,където нищо друго не се забелязва?

Как да изберем килим правилно

Запомнете, че килимът трябва да е просто фон. Неангажиращ елемент от цялостния интериор на вашите домове. Той не бива да става акцент, който всички да забелязват, а точно обратното – да играе цялостно обединяваща роля. Някои хора твърдят, че някои килими са красиви, но това е капан.

Не ви трябва красив килим. Трябва ви килим, който е по-малко забележим и не дразни окото. Красотата оставете на други части от обзавеждането.

Избирайте по-заглушени цветове.Не е задължително да са едноцветни, но избирайте продукти с ненатрапчиви шарки, които хармонично се съчетават. Желателно е цветовете да са по-тъмни. От по светлите избирайте цветове като бежов, сив и други подобни.

Винаги е добре да заложите на неутралните цветове (бялото е неутрален цвят, но лесно се цапа, както вече споменахме). Подходящите възможности, разбира се, зависят и от останалите цветове на вашата стая. Важно е килима да си пасва с всичко останало.

Не се плашете от кафявото и черното

Това са подходящи цветове, които лесно се поддържат,трудно се цапат и не дразнят. Черното се съчетава на практика с почти всички. Тук повече е от значение как изглежда самия модел килим. Кафявото от своя страна може да е много приятно – просто изберете приятен нюанс. Най-добре е обаче, да изберете ненатрапчиви шарки – като тези на персийските килими.

И за финал – избирайте това, което ще ви е лесно да поддържате. Това е килим, а не картина, която ще виси на стената. Над 90% от хората няма дори да погледнат какъв е. Така че избягвайте подови настилки, които ще ви изтормозят още през първата година.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com