Какви имоти се търсят най-много за отдаване под наем

В България може да се каже, че студентите са основната движеща сила при пазара на жилища под наем. Причината е, че в нашата страна културата и местният манталитет са такива, че много голямата част от хората живеят в собствени жилища.

В същото време, университетите са съсредоточени само в няколко по-големи града, поради което именно постъпването във висше учебно заведение е причина младите хора да се отделят от дома и да потърсят апартамент, който да наемат на мястото, където ще учат.

Най-търсени за наемане са жилищата около колежи и университети

Като цяло, в България най-много се търсят за наемане жилища, които са разположени в близост до колежи, университети и техните филиали и подразделения.

Тази особеност е най-ясно изразена в по-големите български градове като София, Пловдив, Варна и Велико Търново, където са съсредоточени основната част от университетите.

Най-висок е интересът към жилища, които се намират на до около 5 – 10 минути пешеходно разстояние от висшите учебни заведения. Като цяло, студентите не желаят да ползват транспорт до училище и избират апартаменти, които да са близо до висшето училище, в което учат.

Малки и готови за ползване

Освен това, най-много се търсят за наемане жилища, които са сравнително малки по площ с една или най-много две стаи. По-големите апартаменти са твърде скъпи или налагат нужда да се търсят съквартиранти.

Обръща се доста голямо внимание и на това дали жилищата са съответно в прилично състояние и дали са готови за нанасяне веднага, без да се налага да се прави каквото и да било.

Семпли, чисти и с добър наем

Ниският наем е един от основните критерии, на които се обръща сериозно внимание. Имайки предвид, че повечето студенти са безработни, поне в началото, за родителите е трудно да си позволят високи наеми.

Ето защо, основното, което се търси, това са чисти и спретнати жилища, с нисък наем, които да нямат твърде много екстри (последните предполагат по-висока наемна цена).

Интересното е това, че не се обръща внимание на други детайли, каквито са първият или последният етаж, липсата на асансьор и други подобни (можете да разгледате на страницата на сайта за имоти Oikia.com).

Sunrise - подови настилки и интериорни решения