Как да озеленим професионално нашия двор

Всеки човек може да има различен вкус за това кое е красиво и кое – не, като това не подминава и градината у дома и как трябва да изглежда тя. Един предпочита повече дървета, друг залага на слънцето и цветните лехи, а трети търси оптималния баланс между всичко.

 

Въпреки това, с едно нещо всеки би се съгласил, а именно, че професионалното оформление на дворовете се забелязва от пръв поглед. Една градина, върху която е работил професионалист, ще се хареса на всеки, дори и ако конкретният стил не му е от любимите.

Как постигат това професионалистите по озеленяване

Най-добрите експерти в областта на озеленяването имат това умение да постигат баланс между качествата на самия двор и неговото оформление. Те мислят в перспектива и крайният резултат е винаги изчистен и всичко изглежда на мястото си.

1. Растенията се групират по размер

Важно е в процеса на озеленяване да разпределите растенията по големина. Няма да стои естетично ако поставите някое голямо цвете с височина около 40 – 50 сантиметра в съседство с теменуги например.

 

Това би направило лехата да изглежда аматьорска и необмислена. Освен това е важно да имате предвид размера на растенията, когато достигнат зряла възраст, а не когато са закупени от цветарския магазин.

2. Ще се развива ли растението само или ще е изцяло зависимо от вас

Друго много важно нещо е да се има предвид кои растения ще се развиват в перспектива (розов храст, люляк и други) и ще заемат все по-голямо пространство и кои ще са тези, които ще трябва да засаждате ежегодно и чието разпространение ще контролирате изцяло.

3. Кои растения ще си пречат

Ако дадено растение се очаква да стане по-голямо, да заеме повече пространство и да хвърля сянка наоколо, хубаво е да оползотворите мястото около него по начин, който няма се влияе от това колко светлина има.

 

Ако засадите дърво например, до него можете да поставите градинска мебел или да изградите езерце – чудесни елементи, които подчертават професионализма в изработката на един двор.

 

Това при всички положения ще е доста по-добър вариант, отколкото например да се опитвате да правите цветна леха на място, от което след една две години ще трябва тя да се мести.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com