Беседка в градината – кога е подходяща и къде да я разположим

Беседката може да направи вашата градина не само едно неустоимо красиво място, но тя може да внесе голяма доза функционалност на това пространство. За целта е важно да изберете правилно типа беседка и да я позиционирате добре в двора.

 

Трябва внимателно да помислите за това кой ще е най-правилният за този конкретен случай модел, форма и размер. Помислете за материалите и за растенията наоколо. По този начин ще създадете един оазис сред зеленината на вашата красива градина.

Подходящ ли е дворът за беседка

Не всеки двор е подходящ за беседка. По птавило това е голяма конструкция и ако дворът ви е по-малък от 100 квадратни метра, може би е добре да помислите за друго решение, което да не ограничава пространството.

 

За малки дворове по-подходящи са различните форми на тенти и навеси, които на ограничават пространството във вертикала. Това е от голямо значение и може да ви помогне да създадете хармоничен двор.

Къде да я разположите

Разположената в средата на градината беседка може да създава чувство за симетрия, но важното е тази беседка да се ползва и да ви привлича всеки ден за чаша кафе или като място, на което да прочетете книга.

 

Може би екстериорът от към къщата ще изглежда по-добре така, но повярвайте, няма да искате да седнете в средата на двора, просто защото това е против психологията на човека.

 

Най-подходящо за беседка е мястото край оградата на къщата и по-специално – в ъглите на двора. Това е много важно, защото по този начин ще се създаде чувство за уединение и интимност.

Какъв модел да изберете

Изберете беседка от дърво и заложете на нещо с по-голям и здрав таван. Така ще имате сигурен заслон, когато сте с приятелка в двора на разумка и кафе, а времето реши да ви изненада с някой дъжд.

Озеленете много добре наоколо

Екстериорното пространство ще добие завършен вид, когато озелените около беседката. Можете да направите това като засадите някое подходящо за случая пълзящо растение (разгледайте идеи в DomGradina.net).

 

Можете да се спрете на рози и няма да сгрешите, макар че искат малко повече грижа. Ако, обаче, им отделите време, те са идеални за нашия климат и могат да направят беседката в двора райско кътче.

 

Sunrise паркет София