Напояване на двор – плюсове и минуси на различните варианти

Поливането на градината е един от най-важните фактори за да изглежда тя красива и свежа. Растенията се нуждаят от достатъчно вода за да са здрави и за да виреят добре, но е важно и по какъв начин получават тази вода.

 

Специалисти в областта на озеленяването на дворове съпоставят трите основни начина за поливане на градината, представяйки накратко какви са плюсовете и минусите от всеки вариант, така че нека не губим време, а да видим какви са техните препоръки.

Поливане с пръскачка – плюсове и минуси

В развитите страни поливането на градината с пръскачка е най-популярният метод за напояване и поддържане на растенията. Той все повече навлиза и в България, особено в София.

●     Плюсове

Поливането с пръскачка е бързо и водата се разпределя равномерно по моравата. Този вариант е за предпочитане при поливане на ливада, особено ако е от все по-популярния ролков тип. Пръскачката има безкрайно много предимства, сред които е икономичността, но също така и възможността да настроите таймер при повечето модели.

●     Минуси

Единият минус на пръскачката е, че изисква известна първоначална инвестиция. Вторият недостатък е, че ако имат декоративни храсти, голяма част от водата може да се задържи по листата, вместо да се изтече към корените.

Капково напояване – плюсове и минуси

Напоследък капковото напояване е предпочитано от много собственици на градини, особено такива, които имат цветя и растения, нуждаещи се от повече влага.

●     Плюсове

Ако попитате всеки един експерт по озеленяване на дворове и градини, той най-вероятно ще ви изкаже своите предпочитания към капковото напояване. То е икономично, така че можете да очаквате доста намалени сметки за вода. Освен това, позволява голяма прецизност при поливането на цветя и храсти, с което превъзхожда класическата пръскачна система.

●     Минуси

Основният минус на капковото напояване е това, че при него трудно може да се поддържа цяла морава, освен ако не се съчетае с класическа пръскачка.

Поливане с маркуч – плюсове и минуси

Поливането на градината с маркуч е сред по-старомодните методи, макар че, колкото и да не ни се вярва, той също може да има своите предимства.

Плюсове

Основният плюс от поливането с маркуч е в това, че можете да напоите голямо дърво, което се нуждае от вода. Ако в двора ви има 80 или 100-годишно дърво, то ще се нуждае от много влага, която с капково напояване или пръскачка може да се осигури по-трудно.

Минуси

Овен за поливане на големи дървета, поливането с маркуч не е удачен избор за нищо друго, тъй като може да доведе до задушаване на корените на различните растения и до отмиване на хранителните вещества.

 

 

Sunrise паркет София