Озеленяване или живот сред зеленина

Това, което радва окото, храни душата, а това важи в пълна степен при професионалното и качествено озеленяване. Всеизвестен факт е, че зеления цвят въздейства благоприятно на зрението, отморява очите и успокоява човешкия ум. С напредването на технологиите и разрастването на градовете, зелените площи, където хората могат да почувстват част от природата стават все по-малко, а с това и се повишава нуждата от високоефективно проектиране на зелени площи от фирми, експерти при озеленяване.

Това оказва огромно влияние на психическото състояние на множество хора, вследствие на което все повече зачестяват случаите на нервни разстройства. Не случайно днес се наблюдава тенденцията все повече хора да се връщат обратно към по-малко населени места, обградени от зеленина, така нар. субурбанизация. Това е така, защото човекът усеща нуждата от уединение и спокойствие, нуждата от чистота… нуждата да диша свободно.

В миналия век, век на технологично развитие и масова урбанизация, не се мислеше толкова за последствието от този напредък на цивилизацията. Наред с положителните страни на този прогрес, всички знаем, че съществуват и множество отрицателни черти, които поставят предизвикателства пред днешните фирми за озеленяване.

Унищожаването на горите, замърсяването на водата и въздуха се отразява зле както на заобикалящата ни природа, така и на психическото и физическото състояние на човека, тъй като той все пак е част от нея. Именно заради това през новото хилядолетие вече е време да помислим за решаването на създалите се проблеми и за предотвратяването на нови такива със средствата на професионалното озеленяване, включително надеждното проектиране и изграждане на зелени площи.

При създаването на всяко ново селище, квартал или къща вече се мисли много повече за етапа по озеленяване, тъй като самите зелени площи са не само място за почивка, а и място за общуване, за спорт, място, където хората могат да се отпуснат по-спокойно. В гъсто населените градове, всеки квадратен метър е ценен, поради което зеленината търси нови места, където може да се развива.

Растенията се разполагат в сградите (офис озеленяване), по покривите (покривно озеленяване), а вече и дори по самите фасади. Покривното озеленяване е изключително разпространено в развитите страни и особено в по-големите градове, тъй като много често хората там нямат възможност да създадат свое лично зелено пространство и затова, правят такова на покривите на сградите, в които живеят.

Създават се проекти на бъдещето, за така наречените Зелени градове. Градове, в които растенията и самото озеленяване са от първостепенно значение, защото все повече хора осъзнават, че те не са просто фон, а материя, без която светът не би съществувал.

Човек изпитва нужда да създаде свое място, където да се почувства у дома. В случай че имаме възможност ние си създаваме двор и това не са просто зелени площи. На дворното пространство трябва да се обръща по-специално внимание, защото то показва индивидуалността ни. Там трябва да се чувстваме свободни, спокойни и щастливи. Трябва да го устроим по такъв начин, че да знаем, както ние така и всички около нас, че той си е наш и уникален, защото и ние сме такива. Всеки има различен характер и предпочитания, които лесно могат да бъдат представени чрез ландшафтната архитектура. Тя ни позволява как да се разгърнем чрез растителността и озеленяването и да покажем ясно себе си. Например с присъствието на много цветя, добре подрязани живи плетове или пък високи дървета, както и с присъствието на бурна или спокойна вода в лицето на т.нар. декоративни басейни.

Всеки детайл при проектиране, изграждане и поддръжка на зелени площи и озеленяване говори много за собственика и за неговата личност. Ето защо не бива да пренебрегваме тази съществена част от нашия дом. Дали чрез малки зелени площи, или мащабни зелени градове, ние трябва да започнем да мислим в „зелено”.

Да започнем да виждаме по-далеч в бъдещето и да мислим не само за нашето поколение. Да създаваме и обогатяваме средата около нас, неделима част, от която са растенията, без да разрушаваме. Просто трябва да започнем да живеем в „зелено”. Ако сте направили своето решение и търсите фирма за озеленяване в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе или дори в други градове, то потърсете услугите на лидера в областта на озеленяването Унигардън на нашия сайт – unigarden-bg.com или на телефон – 0878 571 924.

Масивен паркет София