Помощ – въшки у дома!

Ако имате дете в детската градина или в началните класове, тогава следващите редове са точно за вас – трябва да прочетете всичко внимателно и да знаете как бихте могли да се справите в случай на нужда (защото такава нужда има понякога в почти всяко семейство).

Хората често се срамуват от това, че са хванали въшки, но е редно да се знае, че въшките са най-силно привлечени от здрава и добре подхранена коса, която същевременно е по-фина. Освен това те обичат да отиват на главите на хора с чиста коса.

Колкото по-мръсна е косата, толкова по-малък е риска да ви навестят въшки. Така че до тук с предразсъдаците. А сега да видим какво можем да направим?

На първо място е механичното почистване на косата. То може да се направи с метален гребен със ситни зъбци. Използвайте силна светлина. Ако на вън е светло можете да излезете на терасата. Ако ли не застанете под силна лампа. Трябва да бъдат прегледани и почистени всички

След косата на ред са всички калъфки за възглавници, шапки, тениски и други подобни. Те трябва да се изперат в пералнята.

Почистете с прахосмукачка пода, защото там също понякога попадат въшки и гниди, които са потенциална заплаха за повторно появяване на този проблем.

Как да третираме косата?

Докато на пазара е пълно с какви ли не шампоани и препарати, които обещават да ни отърват от въшките, ние искаме да ви запознаем с няколко по-малко познати методи, които могат да ви бъдат от полза и които не само няма да повредят косата ви, но дори ще я направят по-здрава и хубава.

Етерично масло от чаено дърво

Вземете между 25 и 30 грама шампоан и капнете вътре между 10 и 20 капки етерично масло от чаено дърво. След това насапунисайте косата и оставете да подейства около 10 минути. След това изплакнете обилно с вода. Повтаряйте процедурата всеки ден докато косата не се изчисти от всички въшки и гниди.

Можете да използвате това етерично масло и за да намажете гребените и четките за коса. Това ще допринесе в борбата с въшките. Смесете 30 грама вода, 30 грама глицерин, 60 грама водка и 15 грама етерично масло от чаено дърво. Накиснете гребена вътре.

Други етерични масла

Използвайте 60 милилитра масло от сладък бадем като база. Добавете 10 капки евкалипт, 10 капки лавандула, 10 капки дива роза и 10 капки розмарин. Смесете тези масла заедно и намажете косата обилно. Оставете да подейства 1 час. След това измийте и изплакнете косата добре.

Изчистете косата със специален гребен с много фини зъбци. След няколко дни повторете отново. Ако се случи да попадне капка етерично масло в окото (моля, внимавайте това да не се случва!), почистете с чисто масло от сладък бадем, а не с вода. Това ще разсее етеричното масло много по-бързо.

Помощ – въшки у дома!
4.2 (84.48%) 58 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет