Какви билки да включим в своята билкова градина

Всяка една домакиня се стреми към това да си осигури максимален комфорт, удобство и здравословен начин на живот. Сигурно сте наясно с това, че наличието на билки във вашата градина е пряк път към постигането на крепко здраве и силен имунитет, който да се преборва с множеството вируси, върлуващи през цялата година. В тази статия ще споделим с вас изключително полезни съвети, свързани с отглеждането на билки в градината, както и това към кои по-точно да насочите вниманието си, така че да не изпитвате затруднения, свързани с тяхното отглеждане.

Видове билки, които да прибавим към градината си

  • Риган;

Мнозина от вас използват риган при приготвянето на редица ястия. Тази билка е с наситен аромат и със сигурност успява да придаде изтънчен вкус на всяка една гозба, която сервирате на трапезата си. Това всъщност е основната причина домакините да я включват в своите билкови градини. Разбира се, това съвсем не е единственото предназначение на растението, Риганът се отглежда още като културно растение, заради ароматичното масло, което намира приложение в парфюмерията. Ако искате да си направите чай от риган, то трябва да изсушите стеблата и след това да си приготвите полезната отвара.

  • Босилек;

Кой не е чувал за босилека?! Подобно на ригана, той също бива използван в кулинарията. Всеки един майстор готвач е перфектно запознат с неговите вкусови качества. Както и сами бихте могли да предположите, това съвсем нее неговото единствено предназначение. Вероятно не сте чували, но в Египет, преди стотици години, билката се е използвала при балсамирането на покойниците. В Римската империя, например, стръкче босилек е бил символ на любов. В Мексико хората най-редовно са държали стръкче от растението в джобовете си, тъй като това вещаело вярност, от страна на половинката.

  • Джоджен;

Нито една боб яхния не би била толкова вкусна, колкото е в действителност, ако при приготвянето й не се използва джоджен. Тази билка обича влагата и ако сте решили да я превърнете в част от вашата градина, то добре би било да се съобразите с нейните нужди.

  • Лимонова трева;

Лимоновата трева не е кой знае колко позната в българската кулинария, но за сметка на това тя присъства интензивно в карибската, виетнамската, тайландската и в много други краища по света. Тя може да се използва както изсушена на прах, така и в свеж вид. Разбира се, с нея бихте могли да си приготвите и вкусен и ароматен чай, който ще ви тонизира и ще ви дари с усещане за много повече енергия.

Ние от DomGradina.net се стремим да ви бъдем максимално полезни. Ще откриете още безброй полезни съвети и сред останалите категории. 

Ламинат и ламиниран паркет