Какво трябва да знаем за брезата в градината?

Няма градина без дърво, тези без изглеждат празни и незавършени – а тези с прекалено много са твърде сенчести и е трудно да се отгледа нещо в тях – тогава е въпрос на баланс. Много от нас се намират в заварено положение, вече разполагащи с дървета в нашата градина, дали е наследена от родители или е закупена от непознат човек – въпроса е какво да правим с тях.

Благородната бреза и нейните позитиви

Брезата е едно то най-отличителните дървета, неговите клони рядко са твърде дебели, кората е петнисто бяла, почти мъхеста на места, а листата са фини и приятни на допир. За мнозина брезата е просто декоративно дърво, но знаехте ли, че тя има много позитивни приложения за вас и дома?

Още от древни времена племената около Байкалското плато са разбрали за полезните свойства на брезата, за мнозина тя е прекрасен способ за премахване на досадните мухи. За други е ресурс за правене на канута, кората се ползва за кошници, съдове за ядене та дори и за тоалетна хартия.

Но в модерни времена ние просто се наслаждаваме на нейната красота – тя е фина, висока и бързо растящ вид, които се характеризира с неговият пионерски дух. Поради плитчината на своите корени, брезата може да вирее дори върху каменисти склонове, но твърде бързият й растеж я превръща в лесна цел за силните ветрове и често тя претърпява счупвания.

Полезни ползи от брезата

Всички сме чували за кленов сироп, но чували ли сте за сироп от бреза? Точно така, кленовите дървета и белите брези имат много сходен сок, които започва да протича във вътрешността през ранен март, краят на април –  в по-ниските части средата на април. Този сок притежава множество минерали, соли и други полезни вещества, едно от които е бечолинът.

Това е съставка, която е известна със своите противовъзпалителни вещества, които могат много лесно да се извлекат от соковете. Самата „вода” на дървото е годна за пиене дори директно след извличане, като ще усетите една приятна сладина, не много различна от тази на кленовите дървета.

Листата

Промазка от листата на брезата може да се направи за премахване на брадавици, гъбички и други кожни възпаления поради голямо наличие на бечулин. Особено полезни са пресните листа, които все още не са получили своят характерен потъмнял зелен цвят и все още напомнят на девствеността на ранната пролет.

Кората

Кората има множество мазнини, които горят изключително лесно дори, когато са мокри – с нея може да запалите огън в гората, дори ако хората е била под вода до преди 5 секунди. Всъщност цялото дърво може да се използва за извличане на тези масла, които после могат да се използват за измазване и изолация на първобитни къщи, както все още правят някои общности в Сибир.

В крайна сметка това дърво не само изглежда превъзходно и благородно, но също така и е изключително полезно за вас и вашата градина.

Ламинат и ламиниран паркет