Домашна зеленчукова градина – какво да засадим в разгара на лятото

Някои хора предпочитат да озеленят двора си с декоративни цветя, дървета и храсти, които да направят градината на къщата или вилата едно привлекателно място за прекарване на времето.

 

Други хора, обаче, са далеч по-практични и предпочитат да засадят в градината си нещо, което да им бъде от полза и да се ползва за храна и напитки. Това могат да са плодови дръвчета, зеленчукови лехи и билки.

 

Те не само ще направят екстериора на вашата къща по-добър, но и ще са чудесен начин да спестите малко пари и да направите стъпка напред в здравословния начин на хранене.

Най-практични са зеленчуците

Като оставим настрана плодовите дръвчета, които на практика се отглеждат сами, едно от най-практичните решения е зеленчуковата леха. Тя ще създаде леко провинциален привкус на вашата къща или вила.

 

Проблемът е сезонността. Много от зеленчуците могат да се засаждат само през пролетта, което ни осигурява домашно приготвени зеленчуци за летните месеци. Но какво можем да засадим през лятото, така че да имаме зеленчуци към есента?

Кои зеленчуци могат да се засадят през лятото

Едно от растенията, които можете да засадите в разгара на лятото са тиквичките. Това растение се нуждае приблизително от около 60 до 75 дни за да израсте и узрее, така че ще имате реколта от тиквички през първата половина на есента.

 

Друго растение, което можете да засадите през юли например и да очаквате чудесна реколта след средата на есента е зелето. Това е един изключително вкусен и полезен зеленчук, който може да придаде селски чар на вашия двор и да ви принуди да се придържате към по-здравословен начин на хранене.

 

Ако сте склонни да експериментирате, можете да добавите и грах. Грахът има нужда от около 10 седмици преди да узрее, така че ако засадите през юли една леха с грах, до есента трябва да имате голямо разнообразие.

Зеленчуковата леха в градския екстериор

В много големи градове като Ню Йорк, Лондон и Париж хората се опитват да вкарат малко провинциално очарование в засаждат в малките си дворове или по таванските тераси подобни растения (вижте в DomGradina.net).

 

Това от една страна внасят усещане за природа, а от друга може да се окаже идеалното решение за постигане на по-здравословен начин на живот.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения