Фонтан в двора?! Постижимо ли е

Предполагаме, че сте гледали онези европейски филми, в които снимат големите крайградски имения, които в миналото са принадлежали на знатни фигури в обществения и културен живот. Да, става дума за същите онези бели замъци, към чиято територия спада и огромната гора в съседство, покритата със ситен чакъл градина, в средата на която се извисява един внушителен фонтан.

Ако вече се сещате точно за какво говорим, то няма да е трудно да си представите, че този фонтан би могъл да се прехвърли във вашата градина. „Ама моята градинка не е три акра!“ – възкликвате вие, но не сте прави.

Поставяне на фонтан

Веднага обясняваме. Времената се промениха, хубаво е и мисленето да се изменя заедно с тях.

Защо фонтанът вече е постижима цел? Вярно ли е, че вече всеки може да си позволи среден клас градински фонтан, който да радва гостите и случайно минаващите отвън хора.

Не е необходимо да изсипете цяла една маса с пари, за да платите на професионалист, който да излее тялото на фонтана, да платите на хора, които да го поставят и инсталират на желаното от вас място. Ще ви дадем няколко идеи как да постигнете фонтан съвсем сами, без външна намеса.

Естествено, ще трябва да сте готови за здрава работа, но не вярваме, че лесно ще се откажете. Предвид залога да си имате собствен фонтан, едва ли нещо би ви спряло поне да опитате.

Разделихме изграждането на фонтан на три части, за да е възможно по-лесното проследяване на стъпките. Нека започваме!

  1. Определете вида на фонтана

Според вида си биват стационарни и потопяеми (подводни). За стационарните е известно, че лесно могат да се превърнат в произведения на изкуството. За тях е необходимо повече пространство, с което не всяка домашна градинка може да се похвали.

Най-често, те се изработват от полимерен бетон, който е известен със своите издръжливост и устойчивост на температурни промени. Този материал е и доста удобен за оформяне на различни фигури.

  1. Размер, форма и място

За размерите няма как да ви дадем наистина адекватен съвет. Тук всичко е до вашите виждания, а и мястото, с което разполагате също играе важна роля.

Формата на фонтана зависи най-вече от цената, която можете да вложите. Едва ли сте виден ваятел, така че ще трябва да разчитате на професионална творческа намеса ако искате сложна фигура.

Позиционирането на фонтана в двора ви е от изключителна важност. Тук ще си проличи това какъв усет имате за подредбата в пространството, защото както можете да направите фонтана основна звезда в градината си, така можете и да го скриете.

  1. Мощността на фонтана

Става дума за качеството на хидравличното оборудване, от което не трябва да пестите нито стотинка. От точно този аспект зависи малко или много цялостната визия на фонтана, което ще е важно за крайния завършек.

Колкото по-мощна е помпата, толкова по-високо налягане ще се създава в тръбата и толкова по-високо ще се изхвърля водата през дюзата. Високото изхвърляне на водната струя ще внесе повече внушителност и величие на новия ви фонтан.

Обзавеждане, паркет и интериор