Инженерна или паркетна дъска – каква е разликата

Хората, които планират ремонт в дома си, често се изправят пред нелекия избор на оптимален вариант за подово покритие. Интересуват се какво е това инженерна и паркетна дъска, каква е разликата между тези 2 подови покрития. Външно те са доста сходни, но въпреки голямото количество сходства, те се отличават както технически и експлоатационни характеристики.

Основни особености на паркетната дъска

Всъщност инженерната дъска си е паркетната такава, но максимално усъвършенствана. Паркетната дъска представлява 3-слойно изделие, като всички слоеве в него са разположени по такъв начин, че всички влакна са насочени едно към друго перпендикулярно.

С тази конструкция може да се осигури максимална здравина на дъските, те ще бъдат максимално устойчиви на измененията на температурата и нивата на влажност.

За да изясним по какво се отличават инженерната и паркетната дъска, нека първо да проучим структурата на паркетното изделие:

  • Лицев слой – произвежда се от висок клас дървен материал. Обикновено това са тънки ламели с дебелина 1-4 мм. В процеса на производство тази част на дъската се обработва по най-различни начини – тонира се със специални лакове, импрегнира се с масла. За защита на тези тънки ламели, удължаването на срока на служба на изделието и удължаване на устойчивостта на износване, се прави многослойно лаково покритие.
  • Среден слой – представляват нещо като рейки, които се полагат перпендикулярно една към друга. Произвежда се от хвойнова дървесина. Тези рейки са с дебелина 8-9 мм. Именно в този слой се правят формите за съединение на дъските, чрез които съществено се улеснява и ускорява монтажът на пода.
  • Долен слой – прави се от дървени материали, най-подходящи за това са хвойновите. Основата обикновено е с дебелина от 1.5 мм. Така конструкцията не става много дебела.

Особености на инженерните дъски

Основната разлика на инженерната дъска от паркетната се състои в това, че изделието може да се състои както от 3, така и от 2 слоя. Основата на тези изделия е влагоустойчив многслоен фанер.

Тъй като фанерът се състои от слепени слоеве, всички влакна на материала се разположени в перпендикулярна посока, като се осигурява високо ниво на здравина и геометрична стабилност на подовото покритие.

Двуслойната инженерна дъска има следната структура:

  • Горен слой – представляват ламели от ценна дървесина, които са с дебелина 4-5 мм. Поради разликата в дебелината с паркетното покритие се повишава възможността за по-качествено шлифоване на повърхността, която по никакъв начин не се отразява на експлоатационните качества на пода. По посока защита и обработка на повърхността няма никаква разлика между тези 2 материала;
  • Основният слой е влагоустойчив брезов фанер;

Естествено с подобна основа е сериозно предимство пред паркетната дъска, тъй като позволява да се монтира в помещения с повишени нива на влажност.

Ламиниран паркет