Как да почистим петна от восък бързо и без усилия

Въпросът как се почиства восък се появява заедно с първите восъчни изделия и по-точно, преди новата ера. Например, в Древен Египет са много разпространени парфюмите, но те нямали нищо със съвременните. На главата си слагали восък, пропит с масла, но под палещите лъчи на силното египетско слънце се разтапял, като оставял мазни петна. Тогава тези петна се смятали за признак на аристократизъм, но не и сега.

Какво да правим, ако се изцапаме с восък?

Веднага щом восъкът попадне на дрехите, трябва да се постараем бързо да го отстраним със салфетка и парцалче. Но не трябва да се престараваме, в опит да отстраним всичко, само ще замажем восъка и петното ще стане още по-голямо.

Случва се и просто да не забележим как сме изцапали, когато восъкът е още топъл, и съответно не можем да го отстраним веднага, но не се тревожете. Нищо страшно няма в това, просто ще ви се наложи да отстраните засъхналия восък ръчно.

Към по-нататъшни действия се преминава едва след изстиване на восъка

Ако петното е много малко, то може да не се повлияе от по-сложните методи на почистване. Можем просто да оставим восъкът да изстине, след това внимателно да го отстраним, без да правим дупка в тъканта.

Нататък е лесно – слагаме дрехата в пералнята и изпираме на висока температура.

Но не трябва да правим така, ако петното е по-голямо по размер от 20 стотинки, тъй като само ще влошим положението.

Почистване на дрехи от обикновена тъкан

Следва да се отбележи, че този метод не е подходящ за дрехи от нежен и тънък материал.

Щом восъкът на дрехата се втвърди, може да се пристъпи към непосредственото почистване.

Ето какво трябва да направим

  1. Пълното изстиване на восъка няма да е достатъчно, затова трябва дрехата или да се сложи във камерата на хладилника за половин час или да се сложи лед на мястото на замърсяването.
  2. След това ни трябва нож или нещо остро и с обратната му страна много внимателно се изтъргват засъхналите остатъци восък.
  3. След като приключите съберете всички парченца восък в салфетка или ги изхвърлете направо в коша, за да си нямате проблеми с разпилян восък после;
  4. Необходими са салфетки, не е желателно да са цветни, най-добре бели, които се полагат под и над петното;
  5. Вземаме ютия, може и сешоар, нагрява се до температура от 50 градуса и петното се глади през салфетките, които се сменят периодично;
  6. Ако са останали мазни петна, използвайте обезмаслител, който разгражда мазнините и така отстранява петната;
Оцени!

Sunrise паркет София