Как да пречистим вода без филтър и преваряване

Пиенето на чиста вода с високо качество е много важно за здравето, затова трябва да се погрижим за пречистване на този естествен ресурс. Ако не разполагаме със специален филтър можем да използваме и народни методи.

Преваряване – какви рискове крие?

Най-популярният метод за филтрация на вода е стерилизация. Под влияние на високите температури могат да загинат значително количество микроорганизми.

Но за тази цел водата трябва да се превари за поне 10-15 минути. Единственият проблем на този метод е, че във водата освен микроорганизми нарастват и солите на металите. По време на изпарение на течността тяхната концентрация нараства.

За да се избавим от солите, следва да ги отстраним с помощта на замразяване. Този метод се основава на физическите особености на водата.

Кристално чистата живителна течност замръзва по-активно, отколкото течността със соли. В резултат замръзва чистата вода, а между леда остава смес от вода и соли. След това при необходимост замръзналата вода се оставя да се разтопи и се използва.

При липса на филтър могат ефективно да се използват бактерицидните свойства на силиция. За тази цел може да се използва силиций, който се слага във водата и се оставя да престои известно време.

Ако пък не разполагате със силиций, водата може да се пречисти и с топинамбур, който е с високо съдържание на силиций. Бактерицидни свойства също притежава и среброто.

То може да се използва също за пречистване на водата. За тази цел се налива вода в голям съд и в него се пуска сребърен предмет. Най-често се из ползват вилица или лъжица. За пречистване на водата е достатъчно да престои до сутринта.

Производителите на филтри използват основно активен въглен, достъпен и в домашни условия. Това средства адсорбира голяма част от вредните вещества.

За филтрация е достатъчно в марля да се увият 5 таблетки. Ако водата трябва да се пречисти бързо, следва да използват листа на офика или самодивско дърво или пък плодове на глог.

Необходими са само 2 часа до момента, когато течността стане абсолютно чиста.

Защо все пак филтърът е по-доброто решение?

За да пием качествена, чиста вода, не е задължително да използваме филтри. Пречистването може да се направи и у дома, като се използват различни материали.

Това позволява да се спестят пари, необходими за покупка на филтър. Най-важното е да се подхожда разумно с избора на метод на филтрация.

Но ако качеството за вас стои на първо място, е препоръчително да се използват филтри, а и освен това пестят време. Не се налага да се чака, докато водата се пречисти. А свободното време винаги не достига в днешното забързано ежедневие.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com