Как да разположим стайните растения у дома

Домът, лишен от растения, е рядкост. И това е напълно разбираемо – цветята придават на стаите уют и очарование, създават атмосфера на надеждно домашно огнище.

Когато разполагаме саксиите със стайни растения, трябва да отчитаме не само естетичния фактор, но и степента на светлолюбивост на зеления „домашен любимец”.

Как да разположим стайните цветя в жилището, за да бъде красиво, компактно и безопасно?

За съжаление, не всички умеят да правят така, че домашната оранжерия органично да се впише в интериора на стаята.

Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат в използването на домашната флора в интериора практично, обмислено и разумно.

Как да изберем място?

Не е необходимо да превръщаме дома в филиал на местната ботаническа градина. Достатъчни са 2-3 растения, за да поставим красив акцент на тях. Но е важно да не се престараваме.

Много екзотични видове са достатъчно капризни откъм грижи, затова не трябва да ги закупуваме, ако не сме уверени в своите познания как да се грижим за тях.

Сега нека разгледаме как най-добре да разположим стайните цветя в различни помещения.

Хол

Красиво оформеният хол е визитна картичка на дома. Ако е осветен прекрасно. Но в повечето съвременни жилища това е затъмнено помещение. Затова за там са подходящи единствено обичащи сянка и непретенциозни култури.

Постарайте се да изберете пищни, големи растения, които изглеждат особено добре на луминесцентни лампи.

Кухня

Тук вече има всички условия, за да се чувства домашната флора добре. В кухнята е топло, влажно и обикновено е добре осветена. Поради тази причина е възможен разнообразен избор.

Единственият негативен фактор са съществените колебания в температурите. Но на тях са устойчиви са траденскациите, аспарагусите, домашният бръшлян, каланхое, фикус и алое.

Цветята могат да се разположат красиво на стената, да се поставят на перваза или на специално закупени за тях рафтове.

Гостна

Обикновено това е най-просторното помещение на дома, затова за него са подходящи високорасли растения с големи листа. Красиво изглеждат плетените от естествената лоза кошнички с цветя, разположени на стените.

Спалня

Не следва да се държат твърде много растения в спалнята. Най-добре изглеждат саксиите, поставени на перваза. Ако е широк, на него може да се разположи дълга и широка саксия с оригинален дизайн от сукуленти или кактуси.

Подходящи за спалня за растения като алое и каланхое. Те не са толкова красиви и екзотични, но за сметка на това отделят кислород и през нощта, като подобряват микроклимата в помещението.

Детска

За детската стая са подходящи няколко двойки цветя. Най-важното е те да бъдат красиви и необичайни. За момиченцата са най-подходящи цъфтящите растения, а за момченцата – флората с листа или със ствол.

Обзавеждане, паркет и интериор