Как да се избавим от конденза на тоалетното казанче

Появата на конденз на казанчето на тоалетната е доста неприятно явление. Кондензът се натрупва, като с капки се покрива цялото казанче. Капките се стичат надолу, като около тоалетната се образува влажно петно.

Влагата, която се акумулира, става причина за поява на плесени и гъбички, като бързо се разпространяват по стените и пластмасови панели, а също и постепенно унищожават подовото покритие.

Крепежните болтове ръждясват, огледалата помътняват, появяват се най-различни насекоми, а също и микроорганизми, разрушаващи покритията и нанасящи непоправима вреда на здравето.

Спорите на гъбичките лесно се пренасят по въздуха, способстват за развитие на белодробни заболявания при тези, които живеят в това жилище.

Попадайки в организма, те могат да станат причина за поява на огнища на увреждане на дихателната система и да се стигне до оток на белите дробове.

Затова от конденза трябва да се избавим веднага, щом забележим неговата поява в тоалетната. Не трябва да се чака превръщането му в развъдник на бактерии и черна плесен, която разяжда всичко наоколо.

Нека разберем защо конденз се поява по стените на казанчето и как да се справим сами с него.

Защо се събира конденз на казанчето?

Както е известно, във въздуха, който ни заобикаля се съдържат водни пари, тяхното количество пряко зависи от температурата.

Колкото по-висока е температурата, толкова повече влага се съдържа във въздуха. Обикновено температурата в банята и тоалетната е по-висока, отколкото в останалите помещения.

А активното използване на вода – къпане, пране, миене, способства за насищане на въздуха с водни пари и увеличаване на неговата влажност.

Превръщането на влагата във въздуха във водни капки става при понижение на температурата на нагретия влажен въздух. Това може да се види при поява на конденз на огледалото в банята, при запотяване на очилата през зимата при излизане навън от топло помещение.

Стълкновението със студената стена на тоалетното казанче също води до охлаждане на топлия влажен въздух и преобразуването му в конденз по стените на самото казанче.

Как да се избавим от конденза?

Борбата с конденза по стените на тоалетното казанче и тръбите може да се проведе по няколко начина.

Първият се състои в подобряване на обмена на въздух. Колкото повече въздух през помещението за единица време, толкова по-малко ще се насища с водни пари

Вторият начин е насочен към намаляване на температурата на стените на тоалетното казанче. Това може да бъде избор на тоалетна с вградено вътрешно казанче, изолирано от съприкосновението на влажния топъл въздух на банята.

Третият начин е поставяне на инсталация вместо традиционната тоалетна.

Ако в банята няма добра вентилация, то такава може да се постигне като на отдушника се сложи малък осев вентилатор. С негова помощ се осъществява принудителна вентилация и отстраняване от помещението на нагретия влажен въздух.

Масивен паркет София