Как да свалим старата боя от стените на банята

Съществуват няколко начина за ремонт на стените в банята, най-популярният от които остават керамичните плочки. Но какъвто и материал да изберем, в самото начало на ремонта се сблъскваме с нелеката задача – премахване на старото покритие.

Баните в новите апартаменти най-често са с неутрален цвят и водоемулсионно покритие на стените.

В старите жилища обикновено има доста сериозен проблем – стени, покрити с множество слоеве стара боя.

Как да се избавим от старото покритие и да подготвим стените на банята за фаянсови плочки?

Механични методи

Най-елементарният метод е сваляне на старата боя е механичният, покритието просто се изтърже. Какви са начините за механично премахване на боята с помощта на различни подръчни инструменти?

С шпатула

Това е най-старият и прост метод, но също е трудоемък. Специална подготовка не е необходима, просто покрийте всички повърхности в банята с найлон.

При обработка на стените с шпатула не се появява твърде много прах, затова няма нужда от защита на очите и дихателните пътища.

Сред предимствата на този метод може да се отбележи достъпността на инструментите – шпатулата може да се замени с ножовка и скрепер, и сравнителната безшумност.

Освен това така можете да отстраните боята навсякъде, дори в ъгълчетата и на най-тесните места.

Шпатула с длето

Ако боята е нанесена с един тънък слой, покритието е толкова старо и некачествено, че то започва само да се олющва, може да се избавим от него само със шпатула и длето.

При условие, че вече е започнала да се лющи, ще се справите със задачата много бързо. Необходимо е просто да изстържем покритието от стената с настъпателни движения.

Шумът ще бъде минимален, а количеството прах – сравнително малко.

Брадва и зидарска кирка

Тези инструменти следва да се използват, ако стените на банята са покрити с няколко дебели слоя боя. Брадвата не трябва да бъде голяма и не много остра – такава, че да бъде безопасно да работим с нея.

Зидарската кирка представлява инструмент на дървена дръжка с метален накрайник, едната страна на който е тъпа, а втората заострена.

Първо трябва боята трябва по цялата стена да се насече с брадвата или с острия край на кирката.

Колкото повече насечено, толкова по-малко ще бъде разстоянието между тях и толкова по-лесно ще изчистим боята.

Шумът от тези инструменти ще бъде значително по-голям, но ще стане доста по-бързо, отколкото с шпатула.

Шлайф машина

Използването на електрически инструмент е по-съвременно решение, но прахът и шумът ще бъдат доста повече. Трябва всичко в банята да се завие, да се използва маска при работа и да се правят чести почивки, поради силното запрашаване на помещението. 

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com