Как да възстановим покритието на микровълновата

Микровълновата може да излезе от строя по няколко причини. Едно от тях е нарушение на целостта на покритието на вътрешните стени на камерата. Този проблем може да се реши, като повърхността се покрие със специален състав.

Особености на покритието

Защо покритието се уврежда? По време на експлоатацията вътрешната повърхност на уреда се замърсява. Това създава необходимост да се почисти стената на камерата.

Ако се използват абразивни вещества и материали, покритието може да се надраска. Възможно е да възникнат увреждания и от друг характер, които зависят от типа повърхност. Стените на камерите могат да бъдат:

  • Емайлирани;
  • Метални;
  • Керамични;

Емайлираните повърхности са най-разпространени, тъй като са най-евтини, затова се купуват значително по-често. Емайлът лесно може да се повреди при почистване на уреда.

Освен това в процеса на експлоатация постепенно губи здравина. Емайлът се почиства много лесно, но трябва да се прави с повишено внимание, за да не надраска случайно.

Покритията от неръждавейка – алпака, са много по-здрави, но са трудни за почистване

Мазнините, натрупващи се по стените, се почистват трудно.

Почистването на тези уреди отвътре е най-добре с помощта на пара, която ефективно размеква мастните наслоявания.

Повърхностите от керамика се отличават с гладкост и здравина. Те малко се замърсяват и лесно се почистват. Но и на това покритие може да се появи пукнатина, ако случайно изпуснем или ударим уреда.

С цел избягване на увреждане на покритието никога не трябва да се използват абразивни средства и химически препарати с агресивно въздействие за почистване на микровълновата печка.

Ако по стените въртре в камерата се появят драскотини, то се смята, че приборът е излязъл от строя и не трябва да се използва в бъдеще.

В този случай може да се опита възстановяване на покритието, като се обработи със специален разтвор. Ако всичко се направи правилно, уредът ще ни служи дълго време.

Критерий за избор на боя

Ако сте решили сами да се справите с този проблем, то трябва да отговорите на въпроса как да изберете подходяща боя. Не всички средства са подходящи за ремонт на микровълновата.

Първи критерий трябва да е липса на смес в съединенията, нанасящи вреда на здравето. При взаимодействие с висока температура и влага вътре в камерата боите от различни типове могат да отделят вещества, които неблагоприятно влияят на продуктите.

Сместа трябва да отговаря на типа, разрешен за използване на покритията, взаимодействащи с хранителните продукти.

Още един важен момент – сместа трябва да бъде влагоустойчива, както и да не се влияе от разликите в температурите. В противен случай бързо ще започне да се люпи и да образува мехури.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com