Как да засадим и отгледаме иглолистно дърво?

Една от най-екологично важните групи растения в природата е тази на иглолистните видове. Отличителната им черта е тази, че всички те имат малки иглички вместо листа и са зелени през цялата година. А стане ли дума за най-известният представител на тези растения, то това неминуемо е величественият бор. Отглеждането и грижите за бор е лесно, стига да се запознаем предварително с особеностите.

Дървета от вида бор се отличават драматично със своите размери. Има както сравнително дребни 3 – 4 метрови видове “джуджета” така и огромни гиганти, каквито са представителите на гигантската секвоя. Тя се среща в американския Запад и по-специално в Калифорния, а височината и надхвърля 100 метра.

Освен по височината, иглолистните дървета се различават и по други неща, както формата и типа на игличките, дължината им, формата и структурата на техните клончета, структурата на стъблото, типа и цвета на кората и много други.

Как да отгледате собствен бор в двора?

Ако този въпрос живо ви интересува, тук ще намерите доста полезна информация. За да осигурите добра грижа за своето бъдещо иглолистно дърво, то на първо място трябва да започнете с избора на подходящо място. След като сте подбрали идеалното за дръвчето, идва ред на засаждането и това то да се направи правилно.

В действителност, веднъж засадено на подходящото място, вашето иглолистно дърво няма да се нуждае от почти никакви специални грижи като цяло. На първо място обаче, трябва да се уверите, че дървото ще получава изобилие от слънчева светлина на мястото, на което ще го засадите. Не забравяйте, че то ще расте, а този процес е немислим без достатъчно слънце, дори и когато говорим за иглолистни видове.

Каква трябва да е влажността на почвата на иглолистно дърво?

Борът и всеки друг иглолистен вид като цяло, ще се нуждае от умерено влажна почва. Тя трябва да бъде също така богата на хранителни вещества. От голямо значение е и това почвата да е добре дренирана, тоест да може водата да се изтича свободно.

Макар че боровете и техните сродни видове обичат влага, все пак това трябва да е в разумни норми. Ако не сте сигурни за това дали почват има добро отводняване, тогава може да се изкопае една дупка с дълбочина около 20 – 30 сантиметра.

Напълнете я с вода и после наблюдавайте дали водата ще попие. Ако след няколко часа няма останала никаква вода в дупката, значи почвата се оттича добре. Ако има вода обаче, това е лошо за растението. Може да последва загниване на корените и задушаване на дървото.

Обикновено за добре дренирана се счита почва, която успява да отведе надолу водата в рамките на около дванадесет часа. След този период дупката, която сте изкопали трябва да е празна.

Какви размери да е дупката за засаждане на дървото

Ако всичко на избраното място е наред, можете да започнете с изкопаване на дупката. Тя трябва да е приблизително около два пъти размера на токата на корена (ако корена е поставен в мрежа, както често се практикува напоследък).

Запазете изровената пръст от дупката и след това я използвайте за засипване след като сте поставили дървото в желаната позиция. Работете внимателно за да не засадите растението на криво.

Изкопайте дупката така, че да бъде толкова дълбока, колкото е голяма въпросната коренова топка. Твърде дълбокото заравяне ще предизвика гниене на растението, както на корените, так и в долната част на стъблото.

Ако дървото е в саксия, трябва да я отстраните много внимателно. Ако както казахме е в мрежа (именно тогава корените са под формата на топка), тогава можете да садите растението направо така. Добре е да попитате все пак в магазина, от който купувате дървото дали материята ще се разложи в почвата и дали няма да пречи на растението.

Макар че не е добре пръстта да се притиска прекалено, защото това може да намали притока на въздух към дървото, все пак е добре да се уверите, че дървото стои право и без риск да се прекатури настрани.

Уверете се, че дървото стои право и с най-добрата си страна към слънцето, след което засипете с пръст. Натиснете надолу почвата с крак, защото само така могат да се отстранят въздушните джобове.

Когато дупката е вече наполовина пълна, напълнете я с вода и оставете водата да се изтече напълно преди да продължите. Полейте с вода отново когато дупката е вече запълнена. Ако почвата слегне можете да добавите още почва, но не правете купчина около стъблото, защото не е добре за растението. Насипете плътен слой мулч около дървото.

Как се процедира ако иглолистното дърво расте от семена

Ако иглолистното дърво расте от семена, можете да използвате същите инструкции за засаждане, но едва след като е нараснало до около 15 – 20 сантиметра височина. Поливайте растението на всеки няколко дни за да поддържате почвата влажна, но не мокра.

При засушавания и високи температури поливайте веднъж в седмицата. Поливането може да се прекрати когато дървото вече се е хванало успешно и е преминало поне един сезон без да повехне.

Почвата около дървото може да се наторява, но това не е нужно да се прави често. Според повечето експерти в областта, наторяването трябва да се извършва с органичен тор веднъж на две години.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения