Какво е калифорнийската кръпка за гипсокартон?

Повече и повече домове в България имат поне 1 стая, която е облицована с гипсокартон, и защо не, сравнително евтин и лесен вариант на това да получиш равна, гладка повърхност. Особено ако се намирате в апартамент на панелен блок, най-вероятно сте се нагледали на криви стени и неравни повърхности, та защо да не сложите гипсокартон навсякъде, нали?

Как да поправим щети по стената бързо и лесно?

Колкото и удобно да е да имаш стени от гипсокартон, един от недостатъците му е, че е доста чуплив, особено ако силата бъде концентрирана на едно конкретно място. Може би стопера на врата се откачил и имате дупка с точен размер на дръжката, или картина се е откачила и е решила да вземе и малко от стената с нея по пътя надолу?

Има няколко лесни техники за поправяне на дупки, без значение размера им – вместо да свалят всичко или да шпакловате до безкрай, можете просто да се използвате „Калифорнийската кръпка”. Това е доста проста техника, която използва вече налични ресурси и не изисква особено големи умения.

Какво ви е нужно и как се прави

Нужно ви е парче от гипсокартон по-голям размер от самите щети, нож, шпакла, терекол и рулетка с молив. След това е добре да изравните дупката на мястото на щетите, препоръчително е да я направите възможно най-квадратна, така ще ви е по-лесно да оформите самата кръпка.

Вземете точен размер на направената дупка и ги прехвърлете върху новото парче, след това отстъпете навън в размера с допълнителни 5 см. Срежете оригиналният размер, като е важно да не сваляте хартията от последните 5см, само самият гипс – тази хартия ще е нещото, което ще държи кръпката заедно и ще подсигури равно пасване на вашата поправка.

Направете вашата смес и положете обилно по крилете на „пеперудата” след, което наложете новото парче в подготвеният отвор и леко натиснете докато стане наравно с вече съществуващата повърхност. Не прекалявайте с натиска иначе ще ви бъде трудно да изкарате кръпката от дупката – използвайте шпаклата, за да изтеглите лепилото като внимавате да не натискате прекомерно.

Използвайте остатъка от лепилото, за да заравните повърхността, като е важно сместа ви да не е прекалено влажна, иначе ще развали структурата на хартията, която държи новото парче. За да имате по-добрите резултати при бележене на новата кръпка, изчистете дупката на щетите и създайте възможно най-правилната форма, която можете.

Не е нужно да е красиво стига да пасва добре, след това шпакловането и шкуренето са лесна работа, просто оставете сместа да изсъхне и стегне преди да продължите.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com