Керамични филтри за пречистване на вода

Филтрите за вода са представени от най-различни системи, материални за производство и размери. Едни от най-универсалните и достъпни са керамичните филтри. Но те имат немалко преимущества пред другите типове филтри, използвани за пречистване на водата.

Особености

Домашните системи с филтри за вода от този тип представляват специфични форми с малки пори, които осигуряват високо пречистване на питейната вода, като отстраняват всичко от нея – от странични механични примеси, утайки, частици водорасли до бактерии.

Не е нужно добавяне във водата на химически съединения.

Други особености на керамичните филтри могат да се посочат:

  • Висока устойчивост на мембраните на въздействието на основи, абразивни частици, киселини и висока температура;
  • Значителна механична здравина;
  • Простота на почистване с помощта на обратна промивка;
  • Продължителна експлоатация;

Устройство и принцип на работа

Водата, попаднала вътре в керамичния филтър, се просмуква през множество пори на неговата повърхност.

В процеса на нейното протичане през порите както неорганичните, така и органичните частици, превишаващи определен размер, остават на керамиката на филтъра, в резултат на което водата се пречиства.

В някои филтри има съединения от сребро, включени в керамиката. Тяхното действие е насочено към бактериите, оставащи на повърхността на мембраните на филтъра – среброто потиска техния растеж.

Също вътре в някои керамични филтри може да бъде добавено топче активен въглен за отстраняване на хлор и други вещества, които придават на водата странична миризма или неприятен вкус.

Освен това този гранулиран въглен помага за отстраняване на пестицидите от водата, което е особено ценно в селата.

Състав на керамичните мембрани

По своята конструкция керамичният филтър е мембранен блок вътре в стоманен корпус. В мембранния блок се намира едноканална или многоканална тръба от металокерамични материали.

По вътрешната повърхност на каналите на тази тръба има мембрана с тънки пори. Дебелината на тази мембрана е 5 микрона, а диаметърът на отворите е 0.05-0.1 микрона.

Къде могат да се използват?

Керамичните филтри се използват за пречистване на вода, предназначена за пиене. Поставят се в апартаменти, вили, извънградски домове, в офиси, в образователни и здравни заведения.

Също тези филтри се поставят и в производствата, свързани с водата, например, където има нужда от стерилизирана вода във фармакологичната и електронна промишленост.

От какви замърсявания и бактерии пречистват водата?

На свойството да отстраняват бактерии и други замърсяващи вещества влияе марката на филтъра и неговия модел.

Въпреки това се отбелязва, че след преминаване на вода през керамичен филтър от нея се отстраняват до 99% от микроорганизмите с патогенно действие.

Сред тях са ешерихия коли, холерния вибрион, самлонели, ламблии. Също филтърът от този тип отстранява от водата олово, други метали и различни органични съединения.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com