Климатик без външно тяло – предимства и недостатъци

Говорейки за климатик без външно тяло, тук е мястото да уточним, че не става дума за свободностоящите модели, които са нещо съвсем различно. Докато те могат да се местят от една стая в друга при нужда, климатикът без външно тяло е монтинан най-често в горния край на стената, не далеч от тавана на помещението.

Както можете да се уверите само на страницата на praktis.bg, той изглежда както всеки един друг климатик, но с една основна разлика – няма външно тяло, което да трябва да се монтира на терасата или пък върху фасадата на сградата.

Предимства

Климатиците без външно тяло имат изключително много предимства, които трудно могат да се изредят изчерпателно на няколко реда. Едно от тях е това, че този тип уреди са като цяло изключително тихи и не вдигат почти никакъв шум докато работят. Подобно изискване към тях е съвсем нормално, имайки предвид, че работният им процес е изцяло вътре в жилището.

Според експерти от praktis.bg, повечето хора, които се спират на този тип уреди го правят основно, защото не желаят да пробиват дупки на стените на своите жилища или пък в дограмата на стаята. Знаем колко е скъпа една качествена дограма, а колко лесно може да се наруи нейната ефективност и цялост.

Не на последно място е и това, че този тип климатични инсталации са идеални за компактни и малки жилища. Всички знаем колко пространство заема един климатик, а в същото време как апартаментите се смаляват постоянно, достигайки неудобно малка площ през последните години. В подобен случай всеки квадратен метър площ, която може да се спести е голямо предимство.

Недостатъци

Като основен недостатък на тази марка климатици обикновено се посочва тяхната значително по-висока цена в сравнение с класическите стенни модели. Тъй като се усложнява самия уред, цената му лесно може да стана два или дори три пъти по-висока от тази на стандартен климатик.

Друг недостатък е, че при повечето модели от този вид се налага водата, която се образува в процеса на работа на климатика, да се събира в едно малко специално легенче, което периодично да се изпразва за да не прелее. Това от една страна създава известни неудобства, но всъщност е за предпочитане пред това водата постоянно да капе на улицата пред жилищната кооперация.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com