Клинична картина и лечение на зъбен гранулом

Клинична картина можем да получим най-често от образуването на зъбен гранулом е усложнение на пулпит и се причинява от разпространение на инфекциозен процес от възпален нерв, който преминава през корена на зъба. Втората причина за зъбния гранулом може да бъде възпаление на околните тъкани на зъба – пародонтит. Фрактура на зъб и други наранявания са източник на инфекция и също могат да доведат до развитие на зъбен гранулом.

Причината за инфекцията може да се намери в някои случаи и в неспазването на правилата за асептика при отстраняване на зъбната пулпа или лечение на нервни канали.

Кога се появява клинична картина

Клиничните прояви могат да са първият сигнал за гранулом, но това не означава, че той не е бил там от много време. Много хора имат подобни проблеми със зъбите в продължение на месеци преди да разберат за това.

Обикновено, острата клинична картина се провокира от външни фактори. Това най-често са състояния, които са довели до силно спадане на имунитета на момента.

Такива са преохлаждане на организма, настинка, стресови ситуации, рязко изменение на климата, физически стрес и натиск. В такива ситуации инфекцията се развива на базата на по-слабите съпротивителни сили на организма.

В такива ситуации често хората прибягват към аспирин, аналгин и други болкоуспокояващи, които, обаче, само намаляват болката на момента и не решават проблема дългосрочно.

Важно е при проява на каквито и да било симптоми бързо да посетите своя зъболекар и да предприемете незабавно лечение на проблема. Така ще имате шанс да спасите зъба и да преминете през лечението възможно най-бързо.

Какво е лечението на гранулома

Лечението на гранулома може да се извърши по три различни начина, а кой от тях ще бъде избран, зависи от състоянието на зъба, от размерите на инфекцията и много други особености в конкретния случай.

Като цяло, най-благоприятният вариант е да се дренира мястото, като това може да стане през зъба или през венеца. Следва лечение и ако е дрениран гранулома през зъба, следва той да се запуши. Понякога се налага антибиотично лечение.

Малко по-сложен е вариантът с отстраняване на върха на корена, тъй като инфекцията най-често е разположена там. Така отново се спасява зъба, но се налага малко по-сериозна интервенция.

Най-лошият вариант налага отстраняване на зъба. Обикновено до екстракция се стига когато зъбът е много разрушен и от него няма какво да се спаси или ако инфекцията се е разраснала прекалено.

Интериорни решения Sunrise