Кои дървета да избягваме в двора на къщата

Винаги е хубаво да се засадят дървета в двора на къщата. Това прави изгледа на имота много по-добър, а освен това създава възможност за обособяване на кът в двора, където да се наслаждаваме на приятна разхладителна напитка в горещите летни следобеди.

 

Има, обаче, няколко по-специфични вида дървета, които можете да засаждате без проблем сред природата, но е добре да ги избягвате в двора на къщата си.

 

По една или друга причина, те могат да ви създадат доста главоболия и дори проблеми със съседите от съседните дворове. Кои са те, ние от DomGradina.net ще ви разкрием на следващите редове.

Топола

Тополата е красиво дърво, но ако искате да засадите някъде подобно растение, нека това да бъде сред природата. В двора на къщата тополата има редица недостатъци. В периода на цъфтеж тя отделя едни малки хвърчащи памучета, в които са семенцата на растението. Те могат да са много трудни за почистване от двора.

 

Освен това, тополата не прави хубава сянка. Тъй като расте нагоре и е доста тънка, тя няма да предложи възможност да сложите маса или беседка в двора под клоните ѝ. Да не споменаваме, че расте много бързо във височина и ако има сухи клони, те лесно могат да паднат и да засегнат околните къщи.

Гинко Билоба

Постоянно четем публикации за ползите от Гинко билоба върху паметта и оросяването на крайниците. Това, обаче, не е най-добрият избор за градинско растение. На първо място, клоните са рехави и не правят хубава сянка. Трудно ще постигнете създаването на приятен сенчест кът, имайки предвид колко стройно и тясно е това растения.

 

Друг недостатък е, че женската Гинко билоба създава плодове, който имат неприятна миризма. Когато плодовете паднат на земята, те са лепкави и по мирис напомнят кучешко изпражнение. Все пак, ако сте твърдо решени да озелените двора с този вид, изберете мъжка Гинко билоба и ще си спестите неприятната миризма.

Орех

Орехът е красиво и дълголетно растение, но като избор за двора има някои недостатъци. На първо място, той расте изключително бавно. Ако го засадите вие, най-вероятно внуците ви ще са тези, които ще се наслаждават на вече голямо пораснало дърво.

 

Освен това, орехът отделя специфичен вид химикал, който оказва отрицателно влияние върху околните растения. Именно това е причината, поради която около ореховите дървета не виреят много други растения, а не както се е вярвало в миналото – поради плътната им сянка.

 

Sunrise паркет София