Колко знаете за различните болтове

Повечето хора са наясно и знаят точно какво означават думите болт, гайка и т.н. Съществува обаче и възможността, определена информация относно различните болтове да бъде полезна за много хора. Именно с тази цел е създадена и тази статия. На пръв поглед, ако болта е с правилните размери за невъоръжено око, това означава, че няма какво да се обърка. Истината обаче е съвсем различна.

Какво означават маркировките по различните болтове?

Най-често маркировката е поставена на главата на болта. Тя може да бъде различна, в зависимост от стандарта, който е спазван при изработка на детайла. Най-често ще срещнете 2 числа, разделени помежду си с точка. Първото от тях показва якостта на опън в стотици, като използваната мерна единица е мегапаскали. Тази информация показва издържливостта на опън на дадения болт. Втората цифра е границата на провлачване, представена в проценти и умножена по 10 от якостта на опън. Американската система за маркиране на болтовете използва радиално разположени черти. Определен брой черти отговарят на различен клас детайли – по-подробна информация по този въпрос можете да намерите лесно.

Ако се нуждаете от болт, който ще изпълнява важна и отговорна функция в дадена машина, то не може да се спрете на първия с подходящи размери. Трябва да знаете натоварването, на което ще бъде подложен болта и спрямо него да изберете правилния елемент. В противен случай създавате предпоставка за повторна повреда, която може да се окаже с фатален край за машината, а дори и да рискувате безопасността на човешки живот.

Избирате ли болт, според стъпката на неговата резба?

Много често любители монтьори и експериментатори не обръщат внимание на стъпката на резбата, което в последствие се оказва голяма грешка. Често тези стъпки са класифицирани най-общо като едра, ситна и газова резба. В практиката най-често срещаните стъпки са 1.5 до 1.0mm, но много машини правят изключения.

Ако конструктора изрично е споменал да бъде поставен болт със стъпка на резбата 1.5mm, не експериментирайте. Дори да смените както болта, така и гайката, изрично определен размер означава, че от инженерна гледна точка всяка промяна би довела до понижаване на ефективността на елемента, от което и на цялата конструкция.

Масивен паркет София