Контакти в спалнята – къде и колко са необходими

Съвременният човек е напълно зависим от електрическата енергия. Това е обусловено от факта, че използва много битови устройства, работоспособността на които се осигурява с този източник на енергия. Необходимо е правилно да подберем разположението на контактите в спалнята, тъй като човек прекарва много време там.

Колко трябва да бъдат контактите?

Контактите представляват специален механизъм, който позволява използване на всички предимства на електроенергията. Количеството подобни системи може да варира в зависимост от стаята и потребностите на човека.

Няма някакъв единен стандарт, който да показва колко контакта могат да се сложат в спалнята. Важно е да се организират по такъв начин, че да получим оптимален комфорт.

Пресмятането на количеството контакти е желателно в етапа на ремонт в стаята. За да узнаем точното количество тези устройства, следва да си спомним няколко прости правила:

  • Определяне количеството и типа прибори, които планирате да използвате в спалнята. Често това не е само прахосмукачка и нощни лампи, но и телефони, лаптопи и прочие прибори.
  • Когато решите какво ще използвате, следва да се уточни какви устройства ще работят едновременно. Отчитайки тези показатели, вече може да се пресметне минималното количество контакти.
  • Обърнете внимание на размера на спалнята – ако стаята е малка, не следва да се поставя голямо количество контакти. Често са недостатъчни не повече от 5-6, които са разположени по целия периметър на стаята.

При планиране разположението на контактите следва да се отчита наличието на няколко функционални зони:

  1. Легло – около него се разполагат 2-3 контакта. Ако става въпрос за спалня, тогава от всяка страна трябва да се дублират контактите;
  2. Нощно шкафче – тук може да са необходими минимум 2 контакта. Това позволява едновременно да се използват няколко битови уреда – сешоар, осветление и други;
  3. Гардероб – често се поставя 1 контакт, който е предназначен за ютия или за изпарител;
  4. Телевизор – предполага използване на няколко допълнителни устройства. Ако планирате да сложите телевизор в спалнята, ще са ви необходими допълнително около 5 контакта;
  5. Включване на битови уреди – за тези системи са необходими още няколко контакта, които ще са разположени в различни функционални зони;

Обърнете внимание, че някои контакти могат да се използват и за няколко уреда. Контактът около нощното шкафче е подходящ за включване на ютия или прахосмукачка.

Важно е специално да не се увеличава количеството на тези уреди

Желателно е да се оптимизират конкретните потребности.

Този алгоритъм може да се отнесе и при определяне на оптималния брой на превключвателите.

Следва да се има предвид, че тези елементи ще са много по-малко, отколкото контактите. Това е обусловено от факта, че много битови уреди не се нуждаят от подобни системи.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com