Котлен камък в бойлера – как да го почистим

В последно време сте забелязали, че бойлерът ви не работи както трябва, макар и да сте го сложили само преди година и половина?

Това означава, че е дошло време да се поинтересувате как да почистите бойлера от котлен камък. И да приложите знанията на практика, да не се налага да викате майстор, а да се справите сами.

Защо да чистим?

В повечето български жилища има електрически бойлери. Но обикновено след година и половина 2, това зависи от качеството на водата, задължително трябва да се чисти от котлен камък, и не само. Защо?

С течение на времето нагревателят се покрива с тънък слой котлен камък – точно такъв, какъвто се трупа и по чайника. Слоят постоянно се удебелява, нагревателят все по-бавно нагрява.

Повишава се разходът на електроенергия – първият сигнал, че е необходимо почистване на нагревателя. При нагревател с котлен камък е необходимо да изразходите с 10-25% повече електроенергия.

Ако не обърнете внимание на първия тревожен сигнал, процесът на удебеляване на слоя котлен камък успешно продължава.

И по нагревателя вече се образува плътна кора на варовик, която още повече ограничава възможностите му да загрява водата.

Спиралата прегрява, защитното реле изключва нагревателя, дори когато водата не се е нагряла достатъчно. Това е следващият сигнал, че приборът трябва да се почисти от опасния варовик.

Как да почистим?

Изключете бойлера от електрическата мрежа. Затворете крана за студената вода към бойлера. Водата в балона трябва да се източи.

За тази цел към възвратния клапан се слага маркуч и се оставя водата да се изтече в банята или тоалетната.

В зависимост от обема на бойлера може да се необходими от 15-30 минути. 80-литров бойлер обикновено се източва за около 20 минути. След това свалете капака, захранващият кабел се откача и се отвърта терморелето.

Сега се отвиват гайките, които задържат плоскостта на фланеца. Задължително трябва да се сложи съд отдолу, за да изтече в него останалата вода.

Избутайте фланеца нагоре. Вкарайте ръка вътре в отвора, завъртете го и го издърпайте навън.

Несиметричен е и със сигурност ще запомните неговата насоченост. Ще ви потрябва, за да сглобите това, което сте го разглобили след приключване на почистването.

Механичен метод

Когато в ръцете най-накрая се озове нагревателя, ще можете да прецените колко мръсна е водата, която тече по тръбите. Не чакай да изсъхне. Внимателно свалете влажният слой варовик с метална четка.

Ако не разполагате с такъв инструмент, можете да почистите с дървена лопатка, нож.

След операцията нагревателят се полира с шкурка. Помнете, че колкото по-чиста е неговата повърхност, толкова по-малко електроенергия ще харчи бойлера.

След това нагревателят се връща обратно в бойлера.

Котлен камък в бойлера – как да го почистим
Оцени!

Sunrise - подови настилки и интериорни решения