Лоша миризма от климатика – как да се справим

Неприятна миризма от климатика може да се появи само месец два след поставянето му. Много често този проблем възниква, след като дълго време не е бил използван – например, в началото на лятото, ако през студеното време на годината изобщо не е бил пускан.

Възможно е и обратното – летните жеги отдавна са зад гърба ни, а сега вече ни се налага да пускаме климатика на топло.

Не бързайте да обвинявате фирмата, която го е произвела или майсторите, които са го поставили – този проблем рано или късно застига всеки.

Причини за поява на неприятна миризма от климатика

За начало опитайте да определите на какво все пак мирише – на стар мокър парцал може би? На канализация? Или пък неприятната миризма от климатика не се дължи на нито една от познатите ви миризми?

Възможно е източник да не е самият климатик, а да кажем, старият прашен килим, който отдавна не е пран, или пък домашният любимец, който е скрил парче месо за лоши времена.

Убедени ли сте, че проблемът все така продължава да е в климатика?

Тогава е време да разберем защо така се случва?

Специалистите разграничават 3 основни причини за поява на неприятна миризма:

  1. Натрупване в частите и във филтъра на околните аромати. Много от климатиците не вкарват въздух отвън, а затоплят или охлаждат този, който вече е в стаята. В резултат миризмите се натрупват и се връщат обратно в концентриран вид;
  2. Плесен и бактерии – тези вредители се появяват вътре не поради нечия вина. Просто температурата на изпарителя е винаги по-ниска от тази на околната среда, поради което на него гарантирано се появява конденз. В обичайни условия се отстранява или по системата на дренажните тръби, но преди това успява да влезе в контакт с околната среда, която далеч не е стерилна. Така в климатика се появяват бактерии и плесен. А ако уредът отдавна не е включен, то за тях настъпва златно време – в устройството е топло и влажно, идеална среда за размножаване.
  3. Дренаж без сифон – понякога влагата от климатика се отделя не навън, а в канализацията, а ако е без сифон – миризмите от канализационните тръби със сигурност ще изпълнят помещението.

Как да се справим?

Подсушаване

В някои модели вентилаторът продължава да работи още няколко минути преди спиране на климатика, така кондензът се изпарява.

Ако такава функция няма се постарайте да включвате вентилатора за по няколко минути преди пълното изключване на уреда. Това ще бъде отлична профилактика на появата на плесен.

Дезинфекция

Съществуват специални средства за дезинфекция на климатици. Обикновено се пръскат там, където устройството взема въздух за охлаждане.

Заедно с въздушния поток капките от разтвора проникват в дренажната система, където унищожават гъбички и бактерии.

Ламинат и ламиниран паркет