Облицовъчен камък за стени – предимства и недостатъци

Натуралният камък може да е подходящ за дизайна на интериора и екстериора на дома, ако желаете да облицовате с него стените, можете да изберете най-различни варианти на цветове и форми.

Освен това, подобно стилно декориране на жилищното пространство може да се осъществи, дори със собствени ръце. Как успешно да изберем натурален камък и да направим красива облицовка?

Особености

Облицовъчният камък – това е традиционно покритие за фасадите на домовете, но често се използва в интериора. Това е красив натурален материал, който ефективно подчертава всеки дизайн.

Въпреки това за използване на камъка е необходимо да се проучи цяла съвкупност от особености за подобно покритие.

Камъкът е тежък, затова може да се наложи подсилване на фундамента или пък допълнително укрепване на стените.

Често необходимото укрепление е трудно да се направи, ако домът е вече построен, това кара някои да се откажат от облицовка на натурален камък в полза на по-леки варианти – пластмаса или дървесина.

Естествените каменни плочи е възможно да са с различна форма и размери.

В зависимост от дизайнерското решение можете да изберете варианти с определена форма или пък да съчетаете различни камъни, за да се постигне ефект на нарочна небрежност.

Колкото по-тънка е пластината на естествения камък, толкова по-малко ще е теглото на конструкцията.

Следва да се обърне внимание и на цвета на каменните плочи – естественият материал радва с голямо разнообразие от приятни естествени нюанси.

Могат да се намерят сиви, черни, бежови, розови варианти. Всичко това може интересно да се съчетае и да се превърне в самодостатъчна част от интериора или екстериора на дома.

Някои камъни при нарязване имат необикновен рисунък, получен в резултат от смес и наслояване от различни видове скали. Подобни варианти ще изглеждат доста необичайно, но ще струват и по-скъпо.

Предимства и недостатъци

Днес са създадени множество синтетични варианти на довършителни материали, които се отличават с красив външен вид невисока цена и лекота на монтаж. Но повечето, както и преди, избират естествен камък за декориране на жилищното пространство.

Изглежда красиво и е напълно екологичен, с тази облицовка можете да се почувствате по-близо до природата.

Облицовъчният камък има цяла съвкупност както от предимства, така и от недостатъци, които е необходимо да се отчетат при избора.

Тъй като камъкът си остава популярен довършителен материал, въпреки високата цена и трудностите при монтажа нека да започнем с предимствата:

  • На първо място, естественият камък е много дълготраен. Ако дървените или пластмасови плоскости след няколко години ще имат нужда от реставрация, а след това и замяна, каменните плочи с десетилетия остават в първоначалния си вид;
  • Естественият камък е устойчив на термични, атмосферни и механични въздействия;
Ламинат и ламиниран паркет