Екзотични растения – как да отгледаме бугенвилия у дома

Всеки нашенец, който е пътувал по средиземноморието, без съмнение е оставал запленен от прелестите на едно от най-характерните тамошни растения. По произход от земите на днешна Бразилия, бугенвилията е превърнала в свой втори дом слънчевите и топли средиземноморски страни.

 

Отгледана правилно, тя може да се превърне в основен акцент на вашия дом, тъй като пурпурните или ярко цикламени цветове могат трудно да останат незабелязани. И не само това. В периодите на цъфтеж растението отделя омаен аромат, който може да се сравни най-много с този на маслодайната българска роза.

Как да отгледаме бугенвилия у дома

Както и преди сме споменавали в DomGradina.net, при отглеждането на цветя е важно да се възприеме индивидуален подход към всяко растение, тъй като природата е създала всички видове различни. И докато едно растение има нужда от много слънце и вода, то за друго може да е необходимо тъкмо обратното.

 

  • Задължително трябва да е на закрито през зимата

Бугенвилията, както може би вече знаете, е изключително нетърпелива и нетолерантна към студено време. Всички температури от под 15 градуса се отразяват зле на растението, листата му избледняват и започват да падат. Ето защо тя е подходяща единствено като стайно растение, поне през по-голямата част на годината.

 

  • Изисква изключително много слънце през лятото

Хубаво е да заложите на място, което е обляно в слънчева светлина. Имайте предвид, че бугенвилията е изключително топло- и слънцелюбиво растение, което можете да поставите без никакъв проблем дори на най-слънчевата и гореща тераса. Това не само се понася доста добре от растението, но дори ще го стимулира да расте още по-бързо.

 

  • Изисква изключително много вода

Една от особеностите на бугенвилията е, че тя е изключително “жадно” растение. Важно е да я поливате всеки ден, при това много обилно. Имайте предвид, че тя е доста бързо растящ вид, а това предполага и по-голяма необходимост от вода. Като се добави и нуждата да стои на слънце, всичко става съвсем ясно.

 

  • Трябва да се оформя

Хубаво е всяка есен към ноември да оформите растението, да подрежете най-дългите клони и да го оставите да се отдаде на своята зимна хибернация. Това несъмнено е му помогне на пролет, когато първите топли лъчи го събудят за нов живот.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com