Отглеждане на рози – 7 грешки, които допускаме

Когато става въпрос за създаването на ухайна и цветна градина, то първото, което изплува в съзнанието ни безспорно е розата.

Този храст е предпочитан от редица хора по цял свят, заради своята красота и наситеност.

Преди обаче да се захванете с отглеждане на рози, то задължително трябва да вземете под внимание няколко основни съвета и насоки, които ние ще опишем в текста по-долу като грешки, често допускани от хората.

Помнете, че не винаги тези красоти цъфтят и съществуват по начина, за който мечтаете. Случва се да станете свидетели на напълно унищожена градина, която няма как да бъде възстановена.

Това би могло да се случи единствено с помощта на вълшебна пръчица. Ето и нашите съвети за това как да отглеждаме розите и грешките, които обикновено допускаме.

1. Грешен избор на място за отглеждане на рози

Когато избирате мястото, където да създадете своята розова градина, то помислете много внимателно, преди да преминете към каквото и да било действие.

От ключово значение е да обмислите всяка една стъпка предварително, като се придържате към особеностите на този храст и това, което някога сте чели из книгите и учебниците за тях.

Избирайки мястото, не забравяйте, че цветята са светлолюбиви и на колкото по-светло място ги посадите, толкова по-високи ще пораснат те.

Отделно от това светлината не позволява причиняването на гъбични заболявания, което също е фактор, който не бива да подценяваме.

Ако температурата, на която ги отглеждате не е достатъчна, то набавянето на хранителни вещества ще се забави и това отново се явява като сериозна пречка при отглеждането на едни от най-ухайните и красиви цветове в света.

Растенията не са привърженици на влагата, което, на практика, означава, че през зимата лесно могат корените да изсъхнат, поради липсата на кислород.

Ако все пак сте решили да отглеждате розите в саксия, внимавайте да не ги поливате прекалено често и с много количество вода.

Розите също така не обичат сянката. Онези, от вас, които не са предвидили внимателно местоположението им и са ги посадили под дърво, ще допринесат за това стеблата им да изтънеят, който е един от факторите за унищожаването на растенията.

2. Неправилно засаждане на присадените рози

Това е едно от слабите звена, на които задължително да обърнете внимание. Когато засаждате своите цветя, то стремете се корените им да попаднат на дълбочина, приблизително 3-5 см. Едва тогава се приема, че розата е правилно засадена.

Ако почвата е глинена, то не е нужно да спазвате точните указания и можете да ги посадите на 2-3 см дълбочина.

При пясъчната почва се изисква това да се случва на дълбочина 6-7 см. Катерливите рози се посаждат обикновено на по-голяма дълбочина.

3. Грешна резитба през лятото

Това също е едно от нещата, които не бива да се подминават с лека ръка. Ако не се чувствате добре подготвени, то сега е моментът да разговаряте с професионални градинари, които да ви съветват и насочват, така че да успеете да постигнете целта си, а именно вдъхновяваща и прекрасна розова градина.

Когато забележите изсъхнали цветове, отделете няколко минути време, в които да ги премахнете.

Слепите издънки също не бива да се оставят. С помощта на специална ножица ги отстранете, така че да могат да разцъфнат отново в целия си блясък.

4. Неправилното поливане ще съсипе вашите храсти

Ако до този момент не ви се е налагало да се грижите за тези цветя, информацията в редовете по-долу ще ви бъде наистина полезна.

Поливайки розата, помнете, че тя не трябва да усеща недостиг на вода. Препоръчително е да изкопаете дупка около корена на дълбочина 10-12 см и след като престанете с поливането, незабавно запълнете дупката с почва.

5. Обърнете внимание на торенето

Това е също едно от нещата, на които да обърнем внимание. Всички сме наясно с това, че подхранването на цветята е задължение на градинарите.

Ако сте неопитни и до сега не сте се впускали в предизвикателството да отглеждате рози е добре да ги наторявате умерено.

Не си мислете, че през периода им на растеж е добре да прекалявате, тъй като това правило не важи за розовите храсти.

Разбира се, това е информация, която можете да почерпите от мястото, от където закупувате вашите растения.

Съветваме ви да се консултирате с продавачите и да ги разпитате за всички онези подробности, които смятате, че ще ви бъдат от полза.

Последното торене трябва да бъде в средата на септември месец. Докато цветята радват окото ви с техните прелестни цветове, то прекъснете с каквото и да било подхранване.

6. Неправилна подготовка за зимния период

Голяма част от неопитните градинари допускат поредица от грешки, които в един момент успяват да съсипят храстите.

Забравете за азотните торове, когато става въпрос за наближаващата зима. Азотът провокира израстването на нови пъпки, които няма как да просъществуват през зимните месеци, докато навън температурите са минусови, и следователно те ще изсъхнат.

Забелязвайки листа по стеблата, то трябва да ги отстраните възможно най-бързо. Не забравяйте, че могат да се превърнат в развъдник на всякакви заболявания и това да доведе до съсипването на цветята.

Понякога зимата е много студена и продължителна и е препоръчително през периода, в който студовете са наистина нетърпими, да покриете храстите с найлон, който да ги предпази.

7. Доверявайки се на непрофесионални съветници

Смятаме, че това е една от основните грешки, които хората допускат, опитвайки се да създадат най-прекрасната и вълшебна розова градина.

Когато прецените, че сами не можете да се справите, не е решение да се доверите изцяло на съветите, които обикновено сме свикнали да получаваме от съседи и хора, които смятат, че по всеки въпрос са достатъчно компетентни.

Предлагаме ви да се свържете с професионална и реномирана фирма, чиито умения и компетенции със сигурност ще рефлектират добре при отглеждане на рози и в най-скоро време ще имате възможността да се радвате на чудодейна и ухайна градина.

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет