Правилно поставяне на плочки

Правилното поставяне на плочки предопределя необходимостта от бъдещ ремонт на помещението. Но преди да се пристъпи към поставянето на тези елементи е необходимо да се направи правилен избор на плочките. Пазарът на строителни материали предлага богато разнообразие на керамика както по отношение на цвета, така и по отношение на материала, който е ползван за изработката им.

Какво трябва да знаете за правилното поставяне на плочки

Потребителите трябва да знаят, че има разлика между фаянсови и теракотени плочки. Фаянсът е подходящ единствено за облепване на стените на мокрото помещение. Неговата устойчивост на удари не е особено голяма, както и на натиск. Това се дължи на липсата на пресоване на материала и ниската температура на изпичане. Ако фаянсовите плочки бъдат поставени на пода в банята, ще се стигне до бързото им и лесно начупване.

Именно заради това се препоръчва употребата на теракотени плочки за баня. Здравината им е съществено по – голяма от тази на фаянсовите елементи. По отношение на цвета, клиентите могат да избират между най – различни цветове, нюнаси и шарки. Препоръчва се преди закупуването на определен модел да се направи съпоставка между обзавеждането в банята и мостра на продукта.

След като е направен подходящият избор на плочки за баня трябва да се помисли кой ще извърши облепването на стените и пода. Препоръчително е тази дейност да бъде извършена от професионален майстор. Непрофесионалистите са склонни да не поставят плочките на точното място или дори да наранят повърхността им и да ги счупят. При самото поставяне на плочките се наблюдава за създаването на подходящ ъгъл за отичане на вода в канала. Често срещан проблем след завършване на ремонта в банята е задържането на вода върху пода.

Когато става въпрос за фугирането пък се препоръчва цвета на фугата да бъде съчетаван с този на избраните плочки за баня. По този начин ще се създаде добро впечатление за естетическия вкус на собственика на дома. Поставянето на плочки за баня трябва да бъде извършвано според всички строителни правила. В противен случай се стига до поява на мухъл между плочките и тяхното начупване. След добре свършената работа ще можете да се насладите на уникалния вид на своята баня. Плочките предпазват стените и пода и създават усещане за уют и комфорт.

Ламинат и ламиниран паркет