Какво растение да изберем за жив плет

Целта на живия плет е да държи настрана нежеланите посетители, било то хора или животни. Много често се допълва от някаква мрежеста или решетчеста ограда. Тогава той играе ролята на допълнителна бариера.

Разбира се, не бива да пропускаме и едно много ценно качество на живия плет. Освен да служи за чисто физическа бариера, той може също така да послужи и като чисто визуална преграда, държаща любопитните погледи надалеч.

Какво растение да изберем за жив плет

Напоследък има два много близки по рода си вида растения, които оглавяват класацията на едни от най-търсените за изграждане на жив плет. Това са добре познатият ни кипарис и все по-търсената туя.

 

Разликите между тях са по-скоро незначителни и се изразяват в това, че туята е по-тъмно зелена, докато кипариса е леко по резидав, а също така и във формата си, която при кипариса е извита към върха, а при туята тази извивка липсва.

Какви други растения можем да използваме

Има много други растения, които могат да послужат за жив плет, но които отстъпват на туята и кипариса с това, че не са целогодишно зелени. Такива са например розата и глицинията.

 

Предлагат се няколко различни сорта пълзящи рози, които наистина могат да постигнат невероятен ефект. Те ще ухаят прекрасно и вероятно ще изглеждат по-естетично от семплата туя или кипарис.

 

През зимата, обаче, розата ще загуби всички свои цветове и така ще спре да скрива от погледа на любопитните хора вашия двор. Същото може да се каже и за глицинията.

 

Тя наистина е разкошна, но трябва да се има предвид, че нейните прекрасни цветове се появяват през пролетта, а през зимата остават единствено сухите приплетени клони, които като мрежа остават вашия двор открит.

Какво да изберем

Като цяло може да се каже, че основният фактор, който трябва да определи вашия избор е локацията и трафика от хора. Ако сте в градска къща и постоянно наоколо минават пешеходци, то туята и кипариса са по-подходящи за озеленяване около оградата.

 

Ако обаче сте в извънградска вила и хора минават рядко около вас, тогава може би розите и глицинията биха били по-примамлив вариант (разгледайте за идеи в DomGradina.net).

 

 

Sunrise паркет София