Тиган за палачинки – как да изберем подходящ

Палачинките са популярно ястие в много страни и за приготвяне е необходимо да имаме подходящ тиган. Днес много производители предлагат широк списък с подобни приспособления. Тиганът може да бъде направен от различни материали и всеки има свои предимства и недостатъци.

Какъв тиган за палачинки е най-добре да изберем?

Има няколко препоръки, които следва да се отчитат при избор на добър тиган за приготвяне на палачинки:

  1. Обърнете внимание на височината на бордовете, тъй като максималният размер е 1 см. Благодарение на това ограничение обръщането на палачинките ще бъде много по-лесно. Някои дизайнерски тигани имат борд от 2 до 10 мм. Диаметърът на тиганите варира от 15 до 25 мм. Изборът трябва да се направи единствено според собствените предпочитания.
  2. Препоръчва се да се обръща внимание на дължината на дръжката, която има отношение към безопасността. Колкото е по-голяма, толкова по-малък е шансът да се изгорим. Удобно е, ако ръчките са силиконово покритие.

Чугунен тиган

Традиционно приспособление за пържене на палачинки е чугунен тиган, който се радва на популярност от много години. Предимството пред другите тигани е продължителният експлоатационен срок.

За да разберем какъв тиган е най-добър за палачинки, трябва да посочим какви и другите предимства на чугунения тиган.

Металът, от който е произведен тиганът е с ниска химическа инертност, тоест на практика не въздейства на използваните по време на време на готвене продукти.

Освен това повърхността се нагрява равномерно и за дълго запазва топлина.

Чугунът е с пореста структура, затова по време на пържене натрупва мазнина, което намалява риска от прегаряне.

Следва да се отбележи и устойчивостта на чугуна и на въздействието на киселини, затова при приготвяне и почистване може да се използва лимонен сок и оцет.

След използването на тиган за палачинки може да не се мие, за да се запази масленото покритие. Що се отнася до недостатъците, то те само 2 – голямо тегло и крехкост на чугуна.

Индукционен тиган за палачинки

Приборите, които са с индукционно дъно стават популярни, тъй като могат да се използват за всички видове котлони, включително и с модерните индукционни печки. Нагряването става за сметка на електромагнитен ток.

Тиганът за палачинки с индукционно дъно се нагрява бързо и равномерно. На много от приспособленията има специални индикатори, които при нагряване променят цвета си.

Следва да се отбележи, че ако приборът се увреди, то нагряването на повърхността ще бъде неравномерно.

Електрически тиган за палачинки

Подобно устройство се появи неотдавна по магазините, но много домакини вече успяха да оценят неговите предимства. Има два вида електрически тигани за палачинки – плоска и с вдлъбнатини за малки палачинки.

Тиган за палачинки – как да изберем подходящ
Оцени!

Ламинат и ламиниран паркет