Топ 4 неща, които НЕ трябва да мием с веро за чинии

Понякога сода за хляб и трапезна сол са много по-ефективни.

1. Чугунени съдове

Чугунените тигани са дълготрайни, лесни са за използване и универсални. В такъв тиган можем да запечем месо, да си направим омлет, пържени картофи или палачинки – ястията ще се получат невероятни. Но тиганът трябва и да се мием, за да се избавим от миризмите, които чугунът поема доста добре.

Кухненските съдове от чугун не се препоръчва да се мият с обикновено средство за чинии – веро. Това не е строга забрана, но има много по-ефективни начини да направим това.

Как да почистим чугунен съд?

Чугуненият тиган се мие под струя гореща вода. С цел избягване на кожни изгаряния се слагат ръкавици. С помощта на гъба или твърда четка се отстраняват остатъците от храна от повърхността.

За да се справим със залепналите остатъци храни, можем да използваме гъста смес от вода и сол. Натъркайте с този „ексфолиант” повърхността с помощта на гъба или хартиена кърпа.

Отстранете остатъците от сол. Внимателно подсушете съда. Можете да го подсушите и на котлона, но на слаба мощност или просто го подсушете с хавлия. Така ще защитите чугуна от ръждясване.

С хартиена кърпа нанесете тънък слой растително масло на вътрешната повърхност на съда. Разпределете я по цялата площ и отстранете излишъка. Така ще създадете защитен слой против изгаряне. Приберете тигана на сухо до следващо използване.

2. Кафеварка

Популярната кафеварка не се нуждае от миещо средство за съдове. Производителите твърдят, че леката утайка от кафе, която с времето се натрупва на дъното, придава на напитката по-наситен вкус. А средство за миене на чинии я премахва.

3. Трапезно сребро

Трапезните прибори и съдове от сребро с времето потъмняват. И средството за миене на съдове по никакъв начин не може да върне предишният си вид.

Как да почистим трапезно сребро?

  • Добавете в съда по една супена лъжица сода и сол;
  • Добавете ½ чаша оцет;
  • Залейте с една чаша вряла вода;
  • Сложете в съдова приборите или съдовете така, че да бъдат напълно покрити от вода и да не влизат в съприкосновение един с друг;
  • Оставете за 30 минути – ако замърсяванията са силни, може да е необходимо повече време;
  • Извадете приборите и съдовете и ги избършете със суха кърпа;

Съхранявайте трапезното сребро на сухо, но по отделно – опаковайте всеки прибор в специална хартия, например, пергамент или го сложете в отделна секция

4. Плодовете и зеленчуци

Много използват веро, за да се избавят от пестицидите в плодовете и зеленчуците. Но специалистите по хранителна безопасност не препоръчват миенето на плодове и зеленчуци със средство за миене на съдове. Това не е по-ефективно от обикновената течаща вода.

Топ 4 неща, които НЕ трябва да мием с веро за чинии
Оцени!

Интериорни решения Sunrise