Топ 5 грешки в кухнята, които вредят на здравето

Всяка от нас се старае да води домакинството си така, че да я е срам нито пред гости, нито пред свекървата. Но понякога дори най-старателните от нас грешат. Кои са 5-те най-разпространени грешки в домакинството, които е по-добре да оставим в миналото в името на здравето на всички членове на семейството?

1. Рядко сменяте гъбите в кухнята

Във всяка кухня се намират по няколко разноцветни гъби за миене на съдове, които много домакини предпочитат просто да изплакват с гореща вода и да продължат да използват.

Но в кубически сантиметър от този предмет се съдържат около 30 млрд. различни бактерии, с които често не могат да се справят, дори специалните средства за дезинфекция.

Микробите, способни да предизвикват чревни инфекции или друга неприятност, колонизират гъбата за чинии след около седмица използване.

А много домакини сменят гъбата веднъж месечно или след пълно износване. Така че гъбата за чинии трябва да се сменя всяка седмица, а също и не трябва да я оставяме в мивката мокра.

2. Не миете дистанционното на телевизора

На много хора малко хора им хрумва да дезинфекцират дистанционното на климатика или на телевизора. Това трябва да се прави задължително, тъй като на тях се натрупват огромно количество бактерии.

Изобщо това е един от най-мръсните предмети у дома, наред с мобилния телефон, на който микробите са повече, отколкото на седалката на тоалетната.

За да предпазите себе си и своите близки от инфекциозни заболявания, поставете опаковка дезинфекциращи кърпички около телевизора или климатика и периодично почиствайте дистанционното.

3. Прекалявате с омекотетиля

Ако сте решили, че колкото повече омекотител добавяте при пране, толкова по-добре, дълбоко се заблуждавате. В резултат прането няма да стане по-меко, а напротив – по-твърдо.

Понякога заради това на дрехите могат да се появят мастни петна. Освен това, в това средство за пране има прекалено много ароматизатори. Затова омекотител трябва да се използва толкова, колкото е указано в инструкциите.

4. Миете месото

Най-вероятно ще ви стори странно защо е вредно миене на месото. Но при миене бактериите от месото, пилето или рибата не изчезват никъде. А се разпространяват с капките вода.

Така рискувате да получите развъдник на салмонела директно на трапезата, или на мивката. Затова по-добре веднага нарежете месото и го пригответе. И не забравяйте да излеете първия бульон.

5. Кухненските кърпи ви служат с години

Да, най-вероятно изглеждат добре, защото ги перете редовно. А някои, дори ги изваряват. Но след няколко месеца това престава да помага. Това е, защото кухненската кърпа е нещо универсално.

С нея можем да забършем масата, да повдигнем капака на тенджерата, да отворим фурната, да си избършем ръцете и да си подсушим потта от челото.

Обзавеждане, паркет и интериор