Топ 5 токсични предмета, които всеки има у дома

Някои от тях се крият в най-далечния ъгъл на шкафа, а други са на най-видното място.

1. Освежител за въздуха

Защо може да бъде опасен?

Освежителите за въздуха помагат за справянето с неприятните миризми у дома. Често ги разпръскваме в банята и тоалетната – помещения, които не се проветряват. Това не е много правилно.

В състава на освежителите има фталати – химическа добавка за устойчивост на аромата и за придаване на пластичност на материала.

Фталати също се срещат в лак за нокти, козметични продукти, детски играчки и пластмаса. Често те не са посочени, а се крият зад думата ароматизатор.

Така например, вредни вещества се откриват в 12 от 14 освежители за въздух, в състава на които не са били установени фталати.

Тези съединения влияят на нивата на хормоните в организма: при мъжете предизвикват понижаване нивата на тестостерона и са причина за репродуктивни нарушения.

Когато разпръскваме освежителя в закрито помещение, частиците от средството се отлагат на кожата или попадат в тялото с вдишвания въздух. Заедно с тях проникват и вредните вещества.

2. Средства срещу молци

За да не ядат молците дрехите, по шкафовете се слагат таблетки. Активно вещество в тях е нафталинът или парадихлорбензол – вещество, пагубно не само за досадното насекомо, но и за човека.

Въздействието на нафталина, признат за канцероген, или на парадихлорбензола може да предизвика главоболие, гадене, диария и кожни раздразнения. Таблетките са за още по-опасни, тъй като децата могат да ги помислят за бонбон и да ги опитат.

3. Касови бележки

Повечето касови бележки, които вземаме от магазина след всяка покупка или банкомата след успешна операция, са напечатани на термохартия, която съдържа бисфенол А.

Това е химическо вещество, което неблагоприятно влияе на ендокринната система, щитовидната жлеза и на репродуктивните органи.

Възможно е да проникне в организма при контакт с кожата, а кожата вземете в ръце бележката, това е неизбежно.

Макар и много държави да са въвели веществото в списъка на забранените, а производителите се съгласяват с еколозите и се стараят да го сведат до минимум, бисфенол А все още се среща в състава на пластмасовите бутилки и посуда.

4. Батерии

Работещите нови батерии при правилна експлоатация не вредят. Става въпрос за дългосрочна перспектива.

Олово и кадмий, които влизат в състава на батериите, неблагоприятно влияят на бъбреците, черния дроб и на нервната система. Освен това, кадмият е признат за канцероген.

5. Пластмасови съдове

В тях могат да се съдържат познатите ни фталати и бисфенол А. Опасни вещества могат да проникнат в организма заедно с продуктите, които се съхраняват в такъв съд.

Производителите премахват бисфенол А от пластмасата и го заменят с други компоненти, но учените са обезпокоени, че вредата от тях не е по-малка.

Топ 5 токсични предмета, които всеки има у дома
Оцени!

Sunrise паркет София