Топ 9 суперфункции на микровълновата

Този кухненски помощник може да пести много повече при готвене, отколкото сме свикнали да мислим. Бързо размразяване, претопляне – ето това са може би най-популярните начини за използване на микровълнова. Но може и повече.

Този уред спестява много време и сили в суетата по празниците, стига да знаем какви скритите му възможности.

Кулинарни трикове

1. Лека закуска

Омлет може да се приготви за 90 секунди – разбийте с вилица яйца в мляко, добавете настъргано сирене, поставете микровълновата на 45 секунди. Разбъркайте и пуснете за още 45 минути.

2. Картофен чипс

Нарежете обелен картоф на тънки слайсове, добавете сол, наредете на чиния на един ред и сложете в микровълновата за 3 минути при средна мощност. Обърнете слайсовете и пуснете за още 3 минути.

3. Чесън без проблеми

Малките скилидки понякога е толкова трудно да се почистят от люспите, които по никакъв начин не желаят да се отлепят.

Затоплете гласа чесън в микровълновата на средна мощност само за 20 секунди – и люспата се отлепва сама.

4. Сушени билки и подправки

Купили сте повече копър или магданоз? Смелете ги и посипете на чиния, сложете за 30 секунди в микровълновата.

Забъркайте и пуснете за още 30 секунди – повтарянето на цикъла е необходимо да се прави няколко пъти, докато не изсъхнат напълно. Обикновено процедурата отнема 2-4 минути.

5. Повече сок

Ако сте свикнали да си правите пресен портокалов сок към сутрешното кафе, има начин как да извлечете от портокала повече от обичайното.

Трябва да се подържи цитрусът в микровълновата за 10-20 секунди, за да се нагрее кожата. Ще се изненадате колко „по-щедър” ще стане плодът.

6. Лук без сълзи

Да, има много начини да минете без ридания при обработка на лук – да намокрите ножа със студена вода, да свирите и още доста трикове. А може просто да се загрее луковицата за 30 секунди в микровълновата и няма да ви се налага да плачете.

7. Захарна бърза помощ

Ако захарта е станала на бучки от влагата, можете да върнете нейната форма за 30 секунди – просто сложете захарницата в микровълновата и пуснете за 30 секунди.

8. Сваляне на кожата от доматите

Много рецепти изискват да се провери този трик с доматите. Обикновено съветват заливане с вряла вода. Но и 30 секунди в микровълновата ще имат същия ефект.

9. Вместо накисване на грах или фасул

Боб или граф – за такива ястия бобовите е необходимо предварително накисване.

Забравили сте – не е страшно, не трябва да отлагате готвенето на ястието.

Залейте фасул или грах с вода, добавете супена лъжица сода и сложете за 10 минути в микровълновата на максимална мощност.

След това ги оставете да престоят 30-40 минути и можете да пристъпите към готвене.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com