Вълшебен лимон – топ 3 полезни свойства в кухнята

Не само в чая, не само в тестото – водата с лимон, например, действа като антидепресант. А също и като универсално избелващо средство и за отстраняване на петна. Сега ще разкажем как лимонът може да ни бъде от полза в кухнята…

Каква е първата ви мисъл, когато виждате петно на чисто новата ви и много добре изгладена блуза? Да се осмелим да предположим, че това е разочарование, граничещо с искрена тъга.

Но петното може да се изчисти напълно, без да остане следа и затова ще ви помогнат лимонът и лимонената киселина. И те ще ви помогнат не само с петната по дрехите.

1. Премахване на ръждата

Ръждиво-кафявите линии по дрехите са нещо неприятно. Ръжда може да попадне от много места по дрехите – от старата катерушка в парка, от олющения радиатор, на който сте оставили да се суши бялата хавлия или тениска.

Рецепта №1

В половин чаша вода е необходимо разреждането на 20 грама лимонена киселина и тази смес трябва да се докара до състояние на кипене.

Там трябва да се положи замърсената дреха и да се изчакат 5-10 минути. Петната ще изчезнат, след като дрехата бъде изплакната в студена вода.

С ръждата лимонът се справя не само от дрехите. Ако с парче от цитруса се натърка хромиран кран, ще засияе като нов. Още една рецепта е смесване на лимонов сок с трапезна сол и с тази смес трябва да се мине по метални повърхности.

А ако в чайник се кипне вода с лимонена киселина, то от котленият камък няма да остане и следа.

2. Разтваря мазнини

Мазните петна – са наши верни спътници, където и да се намираме. Но и от тях можем да се избавим с помощта на лимон. По-точно с лимонена киселина.

Рецепта №2

Необходима е половин чаена лъжица лимонена киселина на чаша вода. Смесва се, добавят се 10 мл спирт и чаена лъжица трапезна сол. Изцапаната дреха се слага на равна повърхност. Петното се натърква с гъба или с памучен тампон, накиснат в получената смес.

Свойствата на лимона да се справя с мазнините и в грижата за косата. Лимон сок се препоръчва да се втрива в кожата на главата, да се остави за 10 минути, след това да се измие с вода.

Ако тази процедура се провежда всеки ден, ще ви помогне да се избавите от пърхота. Но се уверете, че не страдате от алергия към цитруси.

3. Млечни петна

Любителите на млечните продукти често пият мляко директно от кутията, вследствие на което остават следи по дрехите. След изсъхване те се превръщат в петна с жълт оттенък на помощ отново идва лимонът.

Интериорни решения Sunrise